U trendu

Sa zdravstvenom knjižicom u privatne klinike?

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas će uskoro početi potpisivanje ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima će pacijenti moći da se leče uz zdravstvenu knjižicu.

„Biće upućeni pozivi za potpisivanje ugovora, a počećemo od privatnih oftalmoloških klinika koje se bave operacijama katarakte i ginekološkim klinikama koje rade vantelesnu oplodnju“, kazao je Lončar novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji.

Prema rečima ministra, vremenom će se broj privatnih ustanova sa kojima će se potpisivati ugovori povećavati, a prioritet će biti one usluge za koje postoje liste čekanja.

On je istakao važnost uspostavljanja jedinstvenog sistema, kako bi se došlo do potpunih podataka o radu i uslugama koje pružaju privatne klinike i ordinacije.

Ministar je najavio i da će uskoro na sajtu Ministarstva zdravlja biti objavljen spisak privatnih ustanova koje rade regularno i prijavljuju sve čime se bave.

Prema podacima koji su izneti na današnjem sastanku, u Srbiji postoje 1.342 privatne ustanove. Oko osam odsto njih spada u veće zdravstvene sisteme, dok su ostatak male ordinacije i poliklinike.

Kako je navedeno, najviše privatnih ustanova, 44 odsto, nalazi se u Beogradu, a najmanje ih je u južnoj i istočnoj Srbiji.

U privatnim zdravstvenim ustanovama ima oko 10.000 zaposlenih i oko 6.000 povremenih saradnika.

Ministar je govoreći o aktulnoj opasnosti od zika virusa novinarima rekao da su u Srbiji naloženi pojačani inspekcijski nadzori, kontrola granica i da se poštuju sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

„To je sve što možemo da učinimo. Oslanjamo se na iskustva drugih zemlja koje su se sa tim suočile“, rekao je Lončar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.