U trendu

Šabić da reaguje zbog zloupotrebe biračkih spiskova u kampanji

Predstavnici Stalne komisije opozicionih stranaka za obezbedjivanje uslova za poštene izbore najavili su danas da će zatražiti reakciju Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića povodom, kako su naveli, zloupotrebe biračkih spiskova od vlasti pri sprovodjenju kampanje „od vrata do vrata“.

Nakon sastanka komisije održanog u prostorijama Demokratske stranke Srbije, predstavnik te partije Lazar Djurović kazao da će opozicione stranke naredne nedelje uputiti pismo javnim servisima, prvenstveno RTS-u i RTV-u, svim elektronskim medijima, nevladinim organizacijama i Zaštitniku gradjana sa zahtevom za ravnopravnim medijskim tretmanom u predstojećoj kampanji.

„Zatražićemo od Poverenika da reaguje na svako buduće kršenje gradjanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajući biračke spiskove“, kazao je novinarima Djurović.

Prema njegovim rečima, predstavnici stranaka i pokreta koji čine komisiju saradjivaće na zajedničkoj kontroli na biračkim mestima „kako bi se izbegla situacija iz 2014. godine kada stranke sa ozbiljnim izbornim rezultatima na ogromnom broju biračkih mesta nisu imale nijedan ili su imale samo jedan glas“.

„Ta biračka mesta se poklapaju sa odsustvom kontrolora sa istih. Na tim mestima, izborni proces je bio neregularan“, ocenio je Djurović dodavši da će opozicione stranke kreirati sajt koji će prenositi informacije o uočenim izbornim nepravilnostima na terenu.

On je rekao da su članice komisije pozdravile najavu predsednice skupštine Maje Gojković o prihvatanju inicijative partija opozicije u vezi izbora članova Nadzornog odbora Republičke izborne komisije za praćenje izbora.

Sastanku su prisustvovali predstavnici DSS-a, Demokratske stranke, Zajedno za Srbiju, Nove stranke, SDA Sandžaka, Pokreta za preokret, pokreta Dveri i „Dosta je bilo“ i Nove srpske političke misli a naredni susret predstavnika tih partija biće održan sledeće nedelje u prostorijama Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.