Šabić hvali dobro postupanje MUP-a

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozdravio je danas odluku Ministarstva unutrašnjih  poslova (MUP) da više ne zadržava lična kartu građanima prilikom ulaska u objekte koje obezbeđuje policija.
U saopštenju Šabić je naveo da je ministar unutrašnjih poslova, postupajući po upozorenju poverenika, uputio svim organizacionim jedinicama MUP i policijskim upravama, akt kojim je naloženo “da odmah prestanu sa zadržavanjem lične karte i druge javne isprave sa fotografijom lica kojima se izdaje dnevna propusnica” za ulazak u javna zdanja koja čuva policija.

Šabić je ocenio da je reakcija MUP-a na upozorenje poverenika i prekid višegodišnje loše prakse dobra kao potvrda korektnog odnosa prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, ali i veoma koristan primer za sve druge da prestanu sa eventualnom sličnom praksom.

“Ovlašćenje i potreba za proverom nečijeg identiteta uvidom u identifikacioni dokument nikad (osim kada je to izričito predviđeno zakonom) ne podrazumevaju zadržavanje tog dokumenta”, navodi se u saopštenju.

Poverenik je podsetio sve koji se bave poslovima obezbeđenja da i Zakon o privatnom obezbeđenju ne daje osnov za zadržavanje ličnih dokumenata i da eventualno zadržavanje predstavlja nesvrsishodnu, nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a povećava i rizike mogućih zloupotreba.

(Beta)

Ostavite komentar