U trendu

Šabić: Nacrt zakona o dostupnosti informacija ne mora da se povuče, može da se koriguje

Javna rasprava o Nacrtu zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja završava se sutra i logično bi bilo da se na osnovu izrečenih primedbi Nacrt koriguje, dakle ne mora da bude povučen, ocenio je danas poverenik za dostupnost informacijama od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Poverenik je rekao agenciji Beta da zbog svega što se do sada čulo ima razloga za pesimizam.

„Jasno je da su neke stvari u Nacrtu loše definisane. Ukoliko bude usvojen u izvornom obliku imaćemo svodjenje jednog dobrog zakona na nešto daleko lošije. Ako vlast nastavi sa praksom poput rasprave o izmenama Ustava iz oblasti pravosudja imaćemo razlog da budemo pesimisti“, ocenio je Šabić.

Poverenik je ocenio i da je premijerka juče iznela tvrdnje koje su daleko od istine, kada je tvrdila da je Upravna inspekcija ažurna u slučajevima dostupnosti informacija.

„Inspekcija je pokrenula samo 11 slučajeva, dok su gradjani i novinari pokrenuli više od 400 postupaka, što jasno govori o ažurnosti“, naveo je Šabić.

Premijerka Ana Brnabić je juče rekla da nema nameru da povlači Nacrt zakona i da treba pustiti da institucije rade svoj posao, odnosno da se, kada se desi da se informacija ne da ni na insistiranje poverenika, to upućuje Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i da Upravna inspekcija reaguje.

Najviše primedbi upućeno je na odredbe Nacrta koje omogućavaju odugovlačenje u davanju tražene informacije što je omogućeno procesom institucija protiv poverenika, kao i izuzimanje velikih državnih firmi poput EPS ili Koridora Srbije od obaveze da dostavljaju informacije od javnog značaja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar