U trendu

Šabić o lošim stranama Nacrta izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja najproblematičnije to što svim organima vlasti omogućava podnošenje tužbe protiv rešenja poverenika i što izuzima javna preduzeća iz zakona.

„Te dve stvari su se pojavile iznenada, na prečac. O njima nije razgovarano“, rekao je Šabić novinarima u Beogradu nakon skupa „U susret izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“ u okviru Nedelje prava javnosti da zna.

Šabić je kazao da veruje da će se odustati od davanja mogućnosti državnim organima da podnose tužbu protiv rešenje poverenika, jer bi to „bukvalno značilo anuliranje prava javnosti“.

On je kazao da kada bi se državna preduzeća potpuno izuzela iz zakona onda bi bilo nemoguće da se ne razmišlja o nekom uticaju koji je nelegitiman.

„Ni BIA nije potupno izuzeta iz zakona, a državana preduzeća ćemo. Predmet interesovanja javnosti preduzeća nikada nisu bila sa onog stanovišta koje se sada koristiti kao argument – da će neko njima tražiti informacije koje će ugroziti njihovo poslovanje na tržištu. Predmet gradjana, novinara nikada nisu bile takve informacije. Predmet zahteva su uvek bile informacije koje su se ticale zone koja govori o mogućoj korupciji ili o mogućem finansiraju političkih stranaka i slično“, kazao je Šabić.

Imate situacije u kojima masovno kriju rashode za marketing, kazao je Šabić i dodao da neka državna preduzeća teško mogu objasniti zašto se reklamiraju, a što neminovno asocira na korupciju.

Prema njegovim rečima, ako bi se ta preduzeća izuzela iz zakona to bi bilo u direktnoj suprotnosti sa trendovima Evrope, jer nema odgovornosti prema javnosti.

Šabić je kazao da je odavno postojala potreba za izmenom postojećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zbog pojave novih momenata.

„Ranije niste imali u pravnom poretku, a sad imate, fizička lica sa javnim ovlašćenjima, poput notara i izvršitelja. Naravno da se postavlja pitanje pristupa javnosti informacijama o njihovom radu“, kazao je poverenik.

Naveo je da se pojavio i niz drugih pitanja na koje je ukazivao, a zbog kojih su izmene postojećeg Zakona neophodne.

„Bilo je puno novih opravdanih razloga za izmenu. Bilo je nekoliko akutnih problema vezanih za probleme u izvršenju odluka poverenika, koje su po zakonu obavezujuće, ali koje poverenik ne može uvek sam da izvrši, a vlada to ne čini“, kazao je poverenik.

Rekao je da je bilo i dosta kršenja zakona za koje prekršitelji nisu odgovarali zbog čega se stvarao privid da je politička elita nedodirljiva, a da pravo javnosti da zna zavisi od njihove slobodne volje.

„Pomoć medija imala je za posledicu da je veliki broj odluka poverenika realizovan, odnosno procenat izvršenja je visok, ali ipak ostaje jedna procenat odluka koje nisu izvršene. Iza tog malog procenta kriju se krupne i značajne stvari. Poput Ugovora sa HP inžinjeringom angažovanog da upravlja Železarom Smederevo, a koji je bio i ostao tajna iz nerazumljivih razloga, a gradjane Srbije će koštati 200 miliona evra“, kazao je Šabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar