U trendu

Šabić: Oko 80 odsto operatera ne poštuje zakon

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je danas da oko 80 odsto operatera elektronskih komunikacija ne poštuje zakonske odredbe koje se odnose na vodjenje evidencije o „presretanju “ komunikacija, odnosno o pristupu zadržanim podacima.
U saopštenju iz kabineta poverenika navodi se da je Šabić u pismu ministru trgovine, turizma i telekomunikacija zatražio da Ministarstvo kao nadležno za primenu Zakona o elektronskim komunikacijama sprovede nadzor kod svih operatora elektronskih komunikacija.

On je objasnio da je to zatražio „povodom činjenica koje ukazuju na to da velika većina operatora ne poštuje odredbe Zakona koje se odnose na vodjenje evidencije o ‘presretanju’ komunikacija, odnosno o pristupu zadržanim podacima“.

Prema dostavljenim izveštajima, „oko 80 odsto od ukupnog broja operatora ne izvršava navedene obaveze, za čije nepoštovanje je Zakon propisao novčane kazne od milion do dva miliona dinara za pravna lica i od 100.000 do 150.000 dinara za odgovorna lica i predvideo mogućnost zaštitne mere zabrane vršenja delatnosti“.

Šabić je podsetio i da se istim povodom i zahtevom nadležnom ministarstvu obraćao i prošle godine, „što jeste dalo efekte, ali očigledno samo privremene“

„Samo 34 od približno 180 operatora koji zadržavaju podatke o komunikaciji i imaju obavezu da vode evidenciju o tome, potvrdilo je da obavezu izvršava“, naveo je poverenik.

On je dodao i da je „ovako masovno neizvršavanje striktne zakonske obaveze samo još jedna u nizu potvrda slabosti kod nas dominantne koncepcije ‘implementiranja evropskih standarda’ u naš pravni poredak“.

Šabić je naveo i da je potrebno učiniti sasvim normalnim „da svako ko ne poštuje i krši zakonske obaveze za to, snosi odgovarajuće konsekvence“, objasnivši da je od Ministarstva zatražio i informaciju o tome da li su protiv operatora koji su se prethodne godine oglušili o obaveze, pokrenuti prekršajni postupci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.