U trendu

Šabić pozdravio oslobadjajuće presude učesnicima protesta krajem 2021.

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, avokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da su sa stanovišta prava „više nego dobrodošle“ oslobađajuće odluke prekršajnih sudova u postupcima protiv građana koji su krajem prošle godine učestvovali u demonstracijama.

Naglasio je u saopštenju da je „učestalost oslobađajućih presuda ohrabrujuća“, s obzirom i na, kako je ukazao, česte primere podređenosti pravosuđa izvršnoj vlasti i urušenom autoritetu pravosuđa.

Šabić je naveo da učesnici demonstracija nisu delinkventi već građani koji su koristili ustavna prava da bi izrazili nezadovoljstvo merama vlasti i upozorili na njihove štetne posledice.

„Da je nezadovoljstvo bilo opravdano priznala je i vlast prihvatajući na kraju sve zahteve protesta. Da je to učinila blagovremeno protesta ne bi bilo“, rekao je on.

Šabić smatra i da je „vlast proteste isprovocirala svojim neodgovornim odnosom“ i da je, kako je naveo, „sasvim nepravično da za događaje koje je sama izazvala kažnjava građane“.

Napomenuo je da masovno prekršajno gonjenje građana nije samo nepravično nego i nezakonito.

„Dobro je što su sudovi u sve više odluka odbacujući policijske prekršajne naloge iz formalnih razloga, upozorili policiju na obavezu da poštuje princip zakonitosti i što su odbili da prihvate dokaze koji su pribavljeni nezakonito, pre svega onih snimanjem koje je sprovedeno protivno izričitim odredbama Zakona o policiji“, naveo je on.

Pozdravio je i pozivanje prekrašajnjih sudova na Ustav Srbije.

„Još je bolje što se u nekim slobađajućim presudama sudovi pozivaju i na suštinu, na Ustavom zagarantovano pravo građana, upozoravajući da je članom 54. Ustava Srbije propisano da je mirno okupljanje građana slobodno, a da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Srbije“, rekao je on.

Krajem prošle godine, u Beogradu i više drugih mesta, gradjani su blokadama saobraćajnica, izrazili nezadovoljtsvo zbog planova o rudarenju litijuma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.