U trendu

Šabić predložio građanima da traže promenu šifre na portalu Moj doktor

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić preporučio je danas građanima da traže da im se promeni šifra koju su dobili pri aktiviranju portala „Moj doktor“.

Šabić je naveo da su postojeće – inicijalne šifre na portalu „Moj doktor“ slabe i ne predstavljaju nikakvu zaštitu, zbog čega je moguć lak i jednostavan pristup svim podacima u bazi tog portala.

U saopštenju se navodi da poverenik sugeriše građanima da u kontaktu sa svojim lekarima zatraže informaciju da li su promenili, individualizovali „šifre“ koje su dobili prilikom aktiviranja portala „Moj doktor“ i da u slučaju negativnog odgovora insistiraju da lekari to učine.

Među podacima u bazi pored imena i prezimena nalaze se i JMBG pacijenta, kao i svi podaci o dijagnozama, anamnezama, terapiji, lekovima, upute specijalistima, datumima posete i kontrole itd, navedeno je u saopštenju.

Kako je naveo, ti podaci spadaju, po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, u kategoriju tzv. naročito osetljivih podataka, što podrazumeva posebne mere zaštite, a po Zakonu o pravima pacijenata pristup tim podacima moguć je samo postupajućim lekarima, a drugim licima, osim uz pristanak pacijenta, isključivo na osnovu odluke suda.

„Štetno je, rizično i apsurdno da u stvarnosti pristup tim podacima ima, on-line, nedefinisan ali potencijalno veoma veliki broj neovlašćenih lica“, dodao je poverenik.

Poverenik je pozvao građane da u odsustvu adekvatnih reakcija nadležnih preduzmu sve što mogu kako bi zaštitili svoje lične podatke.

On je ponovio da je sa stanovišta zaštite podataka o ličnosti stanje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) odnosno portala „Moj doktor“ zabrinjavajuće i da podrazumeva mogućnosti velikih štetnih posledica.

Šabić je pre nekoliko meseci upozorio Ministarstvo zdravlja na nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti u okviru IZIS, a istim povodom se nedavno obratio i predsedniku Vlade.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.