U trendu

Šabić: Vlast ne sme povladjivati kršenju zakona

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je Vladi Srbije zahtev da prinudom obezbedi da Gradski zavod za veštačenje u Beogradu dnevnom listu Danas dostavi informacije o sudskim predmetima u kojima je veštačenje bilo povereno veštaku M.L.

U saopštenju poverenik je naveo da je pre gotovo dva meseca doneo rešenje o tome da Gradski zavod za veštačenje dostavi dokumenta iz kojih se može saznati broj predmeta u kojima je veštačila veštak M.L, predmet veštačenja, vrednost sporova i stranke u tim predmetima.

„Iako je rešenje po zakonu konačno, obavezujuće i izvršno, Gradski zavod za veštačenje nije ga izvršio u ostavljenom roku, ni nakon što ga je poverenik kaznio sa 200.000 dinara, ni pošto je Upravni sud tužbu Gradskog zavoda na rešenje poverenika odbacio kao nedopuštenu“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, za sve to vreme Gradski zavod je nepostupanje po rešenju i javno objašnjavao „pravnim argumentima“ koji su bili na tako niskom nivou da ukazuju ili na krajnje zabrinjavajuće nepoznavanje prava ili čak i na nešto gore od toga, budući da su stručnost, i formalna kvalifikacija veštaka L.M. osporeni i ozbiljno dovedeni u pitanje prezentiranjem kopije njene diplome, u kojoj više činjenica ukazuje na to da je falsifikovana.

Poverenik je naveo da za sada nema nikakvih informacija da nadležno tužilaštvo proverava očigledne osnove sumnje da je počinjeno krivično delo falsifikata, niti da je na neki način reagovalo Ministarstvo pravde koje imenuje i razrešava veštake, a ni Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nadležno za nadzor nad primenom zakona i pokretanjem prekršajnih postupaka protiv odgovornih.

„Dalji izostanak mera predvidjenih zakonom bio bi ne samo prećutno ali nedvosmisleno povladjivanje očiglednom i višestrukom kršenju zakona od strane Gradskog zavoda za veštačenje, nego bi bacao senku na ukupno funkcionisanje državnog aparata i ostvarivanje principa zakonitosti“, ocenio je poverenik.

List Danas je pre više meseci pisao o slučaju sudske veštakinje M.L, u čiju je stručnost posumnjao okrivljeni u predmetu gde je ona bila angažovana kao ekonomsko finansijski stručnjak.

Danas je objavio faksimil diplome M.L. o završenom Ekonomskom fakultetu, izdate 1983. i na njoj piše da je izdata na Univerzitetu Kosova u Prištini, iako se ta ustanova, od osnivanja 1969. do danas zove Univerzitet u Prištini. Uz to, pogrešno je navedeno ime dekana fakulteta, a na mestu rektora potpisana je osoba koja je to postala nekoliko godina kasnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.