U trendu

Šabić: Vlasti ignorišu zahteve gradjana za dostupnost informacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i gradjana i predstavnika vlasti.

Šabić je na predavanju „Dani poverenika u Vranju“ kazao da predstavnici vlasti ignorišu zahteve gradjana za dostupnost informacija, pa se 90 odsto žalbi upućenih njemu odnose na taj problem.

„Ljudska prava su kao ljudski mišići – ako se ne koriste atrofiraju. Prava nisu tu za ukras već da bi se koristila a za to je potrebno da se gradjani ponašaju kao gradjani a ne kao podanici“, rekao je Šabić.

On je dodao da je Srbija pre dve godine po broju žalbi povereniku bila iza SAD-a, koje imaju višestruko veći broj stanovnika.

Predstavnik nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić je rekao da nepoštovanje zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja u većini slučajeva vezano za velike poslove pod pokroviteljstvom države.

„Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja je uneo revolucionarne promene u odnosu gradjana prema vlasti, ali je problem što se taj zakon ne poštuje u potpunosti, i to  tokom svih Vlada od njegovog donošenja“, rekao je Nenadić.

Nenadić je rekao da Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja čekaju izmene, i ocenio da je zabrinjavajuća odredba da ubuduće neće moći da se traže informacije od javnog značaja od preduzeća koja su u državnom vlasništvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar