SAD ulaže 19 miliona dolara u vojne baze u Grčkoj

Sjedinjene Američke Države (SAD) će ove godine uložiti 19 miliona dolara u četiri vojne baze u Grčkoj koje će koristiti vojske obe zemlje, čime počinje sprovodjenje sporazuma o jačanju odbrambene saradnje Atine i Vašingtona koji je potpisan krajem 2019. godine.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, novac će biti usmeren na četiri lokacije: luku koju koristi Šesta flota, dve baze za dronove, borbene helikoptere i avione i lučki grad Aleksandropolis koji kontroliše ulaz u Bosfor.

Investicije su deo jačanja vojne saradnje Grčke i SAD. Atina je već najavila modernizaciju flote aviona F-16 i nameru da kupi eskadrilu novog američkog višenamenskog borbenog aviona F-35.

Portal navodi da to ulaganje u baze Grčka vidi kao trijumf svojih diplomatskih napora za jačanje američkog vojnog prisustva na svojoj teritoriji, dok Vašington javno govori o Grčkoj kao o pouzdanom savezniku u istočnom Mediteranu, hvaleći sve bliže odnose Atine, Kipra i Izraela.

„Zbližavanje dve zemlje dolazi u trenutku pojačanih napetosti Grčke i Turske oličenih u nedavnoj pograničnoj migrantskoj krizi, sporu oko eksploatacije gasa u Mediteranu i zahladjenju odnosa Vašingtona i Ankare zbog nabavke ruskog PVO sistema S-400“, dodaje se u tekstu.

Lučki grad Aleksandropolis nalazi se u blizini Bosfora i udaljen je od Bugarske 50 kilometara, pa to mesto Pentagon vidi kao prvu lokaciju za izgradnju mornaričke i vazduhoplovne baze.

SAD taj grad smatraju geografski važnom tačkom zbog blizine Crnog mora i kopnene veze sa NATO saveznicama Bugarskom i Rumunijom. Prošle godine Vašington je uložio 2,3 miliona dolara za čišćenje luke od potopljenih brodova. Ovaj primorski grad smatra se i budućim centrom za distribuciju američkog tečnog gasa.

Druga lokacija na spisku za ulaganje je Stefanovokio, koji je helikopterska baza grčke vojske, dok je treće mesto koje obuhvata plan modernizacije vaduhoplovna baza Larisa.

Četvrto mesto je je američka pomorska baza Suda bej na Kritu koju koristi Šesta flota. To je jedina baza na istočnom Mediteranu u koju mogu da koriste veliki nosači aviona i ona će sada biti modernizovana i proširena investicijom od šest miliona evra.

Zaliv u kome se nalazi baza od strateškog je značaja za Grčku, SAD i NATO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.