Sajam naoružanja Partner 2017 od 27. do 30. juna u Beogradu

Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ biće održan od 27. do 30. juna na Beogradskom sajmu, uz do sada najveći broj stranih izlagača i nekoliko svetskih premijera proizvoda domaće namenske industrije, najavili su danas organizatori.

Navodeći da je srpska odbrambena industrija u 2016. godini zaradila 483 miliona dolara od izvoza opreme, čime je ostvarila rast od 63 odsto u odnosu na prethodnu godinu, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Bojan Zrnić ocenio je da je manifestacija „Partner“ postala „najvažniji regionalni sajam naoružanja i vojne opreme“. 

„Sajam predstavlja važan alat promocije naših dostignuća u oblasti odbrambene industrije. Pored osam domaćih kompanija iz te oblasti, ove godine će se predstaviti i rekordan broj stranih izlagača a najavljeno je i učešće više od 30 stranih delegacija, od kojih će neke biti predstavljene na ekspertskom a neke i na ministarskom nivou“, kazao je Zrnić na konferenciji za novinare.

On je najavio da će pored proizvodjača naoružanja i vojne opreme na ovogodišnjem, osmom po redu „Partneru“, biti predstavljeni i domaći kapaciteti za istraživanje i razvoj poput Vojno-tehnčkog instituta (VTI) kao i institucije Ministarstva odrane u oblasti remontovanja opreme, medicine i obrazovanja.

Upitan da li će neka od sredstava koja će biti prikazana na „Partneru 2017“ ući u naoružanje Vojske Srbije tokom ove godine, Zrnić je kazao da su pri kraju ispitivanja samohodne haubice Nora B-52 i modularnog raketnog sistema Morava, kao i da se sprovodi modernizacija sistema PVO Kub.

„Nora je na opitovanju u Tehničko-opitnom centru i ako sve prodje kako treba, do kraja godine će ući u naoružanje Vojske Srbije. Radi se i na nekoliko modernizacija, poput sistema Kub, i očekujemo i njihovo uvodjenje u naoružanje jer pokazuju jako dobre rezultate“, kazao je Zrnić.

Pomoćnik direktora Javnog preduzeća „Jugoimport SDPR“ Aleksandar Lijaković najavio je da će ta kompanija na predstojećem „Partneru“ predstaviti sredstva koje je nedavno izložila na INDEX-u u Abu Dabiju, poput oklopnih vozila „Lazar 3“ i „Miloš“ ali i nekoliko „svetskih premijera“.

„Prikazaćemo sredstva koja su godinama u proizvodnji poput Nore i Lazara, ali i neka sasvim nova koja će u Beogradu imati svetsku premijeru“, rekao je Lijaković.

Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“ organizovali su Ministarstvo odbrane, „Jugoimport SDPR“ i Beogradski sajam, a manifestacija će biti otvorena za publiku 30. juna od 10 do 19 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.