Samo 36% mladih radi – od čega žive?

Mladi se kasno osamostaljuju, 61,3 odsto mladih izdržavaju roditelji, a oko 36 odsto mladih ima svoje prihode, dok samo „trećina mladih želi da učestvuje u politici i donošenju odluka“, rečeno je danas na skupu povodom Medjunaronog dana mladih.

Zamenik šefa Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima Grada Beograda Nikola Rajičić rekao je da 75 odsto mladih oseća odgovornost za svoju budućnost i budućnost narednih generacija, dok samo „trećina mladih želi da učestvuje u politici i donošenju odluka“.

„Najveći problem sa kojim se svi suočavamo je kako motivisati mlade da uzmu aktivnije učešće kada je reč o kreiranju društvenog ambijenta. Drugi problem sa kojim se svi predstavnici Kancelarije za mlade i nevladinog sektora je da popunjavamo rupe koje se javljaju zbog lošeg obrazovnog sistema ili drugih institucija koje su često zakažu u svom u svom radu“, naveo je Rajičić.

On je podsetio da je Kancelarija za mlade prestala da postoji u jednom trenutku 2014. godine i da se u tom periodu „glas mladih“ nije čuo.

„Na sreću izlobirali smo ponovno uspostavljanje rada Kancelarije za mlade. Mislim da smo na dobrom putu. Napravili smo reorganizaciju u radu, promenili način komunikacije sa mladima, sa udruženjima i civilnim društvom“, kazao je Rajičić.

On je istakao da Kancelarija za mlade uspostavlja institucionalnu saradnju sa organizacijama civilnog društva i da će od ovog meseca oko 19 organizacija civilnog društva koje se bave mladima ili drugim grupama koje takodje obuhvataju mlade „naći svoj dom“.

Rajičić je rekao da je problem finansiranje lokalnih kancelarija za mlade i da one često zavise od toga da li lokalni funkcioneri imaju sluha za omladinsku politiku.

On je predložio da izdvajanja iz budžeta na lokalu i republici za kancelarije za mlade bude jedan odsto.

Marija Bulat iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) ocenila je da omladinskom aktivizmu doprinose sistem obrazovanja i vaspitanja.

Ona je navela da roditelji često u Srbiji uče decu da ne treba posebno da se istiću i da profesori često ne „podržavaju drugačije ideje svojih učenika i ne ohrabruju ih da kritički razmišljaju“.

„Treba raditi na tome da se mladi kroz sistem obrazovanja pripremaju da budu aktivni gradjani ovog društva. Treba raditi na tome da se mladi lično i profesionalno usavršavaju…Jedan od značajnih faktora u razvoju aktivnog učešća mladih su i mehani, odnosno to šta država može da uradi kako bi mladima pružila više prilika da se iskažu“, dodala je Marija Bulat.

Aleksandar Voštić iz Ministarstva omladine i sporta ocenio je danas da je činjenica da što tokom formiranja vlade nije bilo upitno da li će opet postojati to ministarstvo „rezultat zajedničkog rada“ iz prethodnog perioda.

„Smatram da bi kroz postojeće mehanizme, kao što su Savet za mlade, Radna grupa za sprovodjenje Nacionalne strategiji za mlade uspostavili sasvim dovoljan format i obim načina za saradnju“, naveo je on.

Milica Škiljević iz KOMS osvrnula se na ekspoze premijera Aleksandra Vučića i rekla da iz njega može da se zaključi da je „top prioritet Vlade zapošljavanje“.

„Iskreno se nadam, odnosno verujem da Ministarstvo omladine i sporta neće ostaviti fokus samo na zapošljavanju, već da će u skladu sa Strategijom za mlade osvrnuti i na druge oblasti poput zdravstva, bezbednosti, kulturnih sadržaja“, navela je ona.

Skup je organizovala Krovna organizacija mladih.

Medjunarodni dan mladih ustanovile su UN 1999. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.