U trendu

Samo ovakva vozila NE prolaze tehnički

BEOGRAD – Načelnik Uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov izjavio je danas da oštećenja na vozilu koja ne utiču na bezbednost u saobraćaju nisu razlog da ono bude okarakterisano kao neispravno prilikom tehničkog pregleda.

Arsov je pojasnio da površinska korozija nije razlog da vozilo bude tretirano kao tehnički neispravno, ali da na šasiji vozila, odnosno na nosećim delovima karoserije i podu vozila nije dozvoljena dubinska korozija niti korozija koja je izazvala rupu.

On je istakao da su prema kriterijumima koje propisuje novi Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila koji je se primenjuje od 5. jula ove godine, dozvoljena manja oštećenja na vozilu, koja ne utiču na bezbednost saobraćaja, poput ogrebotine, ulegnuća nastalih pri parkiranju vozila, nedostatak bočne lajsne, naprsline na prednjim i zadnjim farovima.

„Nisu dozvoljena veća mehanička oštećenja karoserije, šasije, poda, nadgradnje, kabine“, rekao je Arsov, a saopštio MUP.

Prema njegovim rečima, ni manje oštećenje vetrobranskog stakla nije razlog da on bude okarakterisano kao neispravno.

Međutim, kako je naveo, ukoliko na vetrobranskom staklu postoji više manjih ili većih oštećenja, koja utiču na normalnu vidljivost vozača, onda se smatra neispravnim.

Arsov je ukazao da se ispravka pogrešno upisanih podatka o najvećoj dozvoljenoj masi putničkih vozila, kao i utvrđivanje boje vozila u skladu sa novim Pravilnikom obavlja samo u slučaju kada vlasnik menja saobraćajnu dozvolu, te da i dalje, kao i po starim propisima, vozilo može biti višebojno.

On je pojasnio da se ugradnja montažno-demontažnih uređaja na vozilima, koji služe za prevoz prtljaga, ne smatra prepravkom vozila, ali da se prepravkom smatra promena vrste vozila, naknadna ugradnja motora drugog tipa, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila.

„Prepravkom se smatra i promena komandi za upravljanje vozilom lica sa invaliditetom, zamena komande uređaja za upravljanje sa desne na levu stranu vozila, kao i svaka druga promena deklarisanih karakteristika uređaja na vozilu, poput zatamnjivanja stakala, naknadne ugradnje svetlosnih uređaja i metalnih ojačanja karoserije“ objašnjava Arsov.

On je poručio da će pripadnici saobraćajne policije, u kontroli saobraćaja na putu i prilikom nadzora nad radom tehničkih pregleda, posebnu pažnju usmeriti na identifikaciju vozila i ispravnost uređaja koji mogu da ugroze bezbednost saobraćaja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike