U trendu

Samo u Srbiji: kopao temelje, pa srušio zid susedne kuće

Novi Sad – Spoljni zid velike kuće sa više dvorišnih stanova u Dositejevoj ulici 11 u Novom Sadu obrušio se najverovatnije zbog radova koji se izvode na susednom placu. Dvadesetak ljudi, među kojima i maloletna deca sa ove adrese ostalo je bez svojih domova. Uplakani, besni i očajni stajali su juče na ulici ispred zajedničkog ulaza i čekali da se pojavi investitor koga krive za to što se desilo.

Jedan od stanara, Dragan Mitrović, ispričao nam je da u kući ima 12 dvorišnih stanova i da je zid pao u sredu predveče a da su tu noć svi smešteni, uz angažovanje grada, u hotel.

„A šta sad? Sad čekamo – nikog, tako napišite, a mrak dolazi”, kaže nam Mitrović.

To nije prvi put da su stanari prijavljivali probleme koje imaju zbog radova na susednom placu. Pre pet dana zvali su inspekciju, koja je izašla, ali radovi ni tad nisu zaustavljeni. Prema rečima člana Gradskog veća za komunalna pitanja Vladimira Stojkovića, koji je obišao ljude u Dositejevoj ulici, investitor je imao dozvolu za rušenje, ali ne i za gradnju.

Stanarka Milijana Čudić kaže za naš list da je još u maju zvala policiju i inspekciju jer joj je tada verovatno „kašikom” bagera bio probijen zid, a tu rupu je investitor zakrpio posle 15 dana.

„Sada mi je u kući bila ćerka od 15 godina, a ja sam bila na poslu kada mi je poslala poruku: mama, krcka zid i otpada. Istrčala je napolje, a ja sam uzela taksi i doletela kući”, priča kroz suze.

Policija je ogradila ulaz u kuću, a svim stanarima – pa i onima u delu koji nije oštećen, naložila da je napuste i u celom objektu isključena je struja. Lokaciju je obezbeđivala policija, komunalna policija, a stigao je i džip forenzike. Posle nekog vremena došla je i zakonska zastupnica investitora „Astra plana” Dobrila Knežević koja je rekla da je ta firma platila prvu noć hotelskog smeštaja za stanare, da sada traži privremeni smeštaj, ali da su joj potrebni podaci ko su vlasnici stanova, te da uporedo radi na nalaženju trajnog rešenja.

„Mi smo spremni da i ovde gradimo. Međutim, ovde je dozvoljena gradnja 9-12 stanova, a njih (oštećenih) ima mnogo više”, kazala je predstavnica investitora i upitala člana gradskog veća da li će grad dozvoliti veću spratnost i na ovoj strani ulice jer, kako je kazala, preko puta je dozvoljeno dizanje pet-šest spratova.

„Grad neće dozvoliti nikakve ucene”, uzvratio joj je Stojković i dodao da grad očekuje da onaj ko je odgovoran za ovo što se desilo preduzme sve da nađe smeštaj za ove ljude i nadomesti štetu.

„Mi smo proveli noć sa njima iako smo najmanje odgovorni za ovo”, napominje.

Na placu u Dositejevoj 9 investitor želi da gradi „luksuzne stanove”, kako piše na tabli na gradilištu, a zgrada je trebalo da ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje. Međutim, zahtev za izdavanje građevinske dozvole iz juna ove godine odbijen je kod nadležne uprave grada jer investitor nije ispunio formalne uslove: nije priložio geomehanički elaborat, projekat pripremnih radova koji se odnose na uklanjanje postojećih objekata ili, ukoliko je ishodovano, rešenje o uklanjanju objekta.

(Snežana Kovačević, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.