U trendu

Samo za hranu i higijenu izbeglica dnevno Srbija daje 15.000

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas u Preševu da Srbija izdvaja značajna finansijska sredstava za zbrinjavanje izbeglica sa Bliskog istoka i da su ta sredstva daleko veća od 15.000 evra dnevno, koliko se izdvaja samo za hranu i higijenske pakete.

Nakon što je sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem obišao prihvatni centar za izbeglice Bliskog istoka, Gašić je rekao da kroz taj centar svakodnevno prođe oko 2.000 izbeglica a da je samo danas do podneva registrovano 649 izbeglica.

On je rekao da će u Beogradu biti napravljen prihvatni centar kako bi izbeglice hladnije dane dočekali u toplom i da će u tom centru dnevno moći da se zbrine do 2.000 ljudi.

„Srbija nema prava nikoga da zadržava na svojoj teritoriji, ali se onima koji prolaze a imaju status izbeglica moraju obezbediti uslovi u skladu sa međunarodnim zakonima“, rekao je ministar odbrane.

Gašić je dodao i da ministarstva rada, policije i vojske zajedno i ubrzano rade u saradnji sa Crvenim krstom i UNHCR-om na zbrinjavanju izbeglica.

Kirbi je rekao da je razgovarao sa jednim od migranata koji ima malu decu i koji mu je rekao da se oseća prijatno u Srbiji.

On je najavio da će SAD preko UNHCR-a finansijski pomoći Srbiji u zbrinjavanju izbeglica i da će iznos sredstava zavisiti od procene potreba koju će u narednih nekoliko nedelja uraditi UNHCR.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.