U trendu

SANU: S nelagodom pratimo uvrede zbog radnice stručne službe

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) s nelagodom prati „napise i povremene uvrede u medijima“ u vezi s radnim odnosom jedne radnice stručnih službi te institucije, i to u trenutku kad se, kako se navodi na sajtu SANU, preduzimaju mere za povećanje efikasnosti rada.

Pojedini mediji, naime, preneli su da je starleta sa diplomom frizerke dobila posao u SANU, a Izvršni odbor Akademije objašnjava da je reč o jednoj zaposlenoj u stručnoj službi SANU, koja je protekle dve godine bila angažovana na određeno vreme.

Naime, kako objašnjavaju u SANU, stupanjem na snagu Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnim službama, Izvršni odbor Akademije konstatovao je da neki zaposleni odlaze u penziju, ali je istovremeno prihvatio i sugestiju stručnih lica pa su tako dva zaposlena, sa kojima je ugovor o radu zaključen pre decembra 2013. prevedena stalni radni odnos.

Odluka je, navode, bila zasnovana isključivo na pomenutim principima, bez personalnih razmatranja, s obzirom na obaveštenje da dva radnika ispunjavaju zakonske uslove.

Kad je reč o sistematizaciji koja je u toku, a reč je o preispitivanju broja radnika, kvalifikacija, ona je započeta pre napisa u medijima, a radi se o „procesu koji zahteva vreme“, navodi se u saopštenju.

Pojedini mediji preneli su da je Katarina Smiljanić, zaposlena kao poslovni sekretar dr Budimira Lončara, upravnika poslova SANU, iako nema kvalifikacije za to radno mesto.

„Da stvar bude gora, ona je na ovo mesto došla sa diplomom frizerke i iskustvom rulet-dame u kockarnici, a preporuka za zasnivanje radnog odnosa, iako je na snazi i dalje zabrana zapošljavanja, bilo joj je blisko prijateljstvo sa Lončarom, ispred čijih vrata i sedi“, preneo je list Blic pre nekoliko dana, uz tvrdnju da je ovo kadrovsko rešenje izazvalo šok među zaposlenima i akademicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)