U trendu

Šarčević: Novim zakonom očuvana demokratska procedura u izboru direktora

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da je Zakonom o visokom obrazovanju očuvana demokratska procedura jer izbor direktora ne zavisi od ministra.

„Izbor direktora u rukama ministra je zamena teza. Demokratska procedura je očuvana. Država je ovde obezvlašćena, uloga ministarstva svedena na protok para“, rekao je Šarčević u intervjuu za današnje izdanje lista Politika.

Dodao je da je u polovini evropskih zemalja na čelu nacionalnih prosvetnih saveta sam ministar i da je samo u Srbiji to čudno jer se, kako je naveo, zaboravlja uloga izvršne vlasti.

„Ne mogu takva tela da odlučuju jer ako naprave loše stanje ne snose za to odgovornost, koju sad prvi put preuzima ministar. Ministar je uvek ministarstvo. Nije to jedan čovek, uvek je aparat“, kazao je on.

Upitan ko će primorati učenike da poštuju i primenjuju oštrije kazne zbog „bahatog ponašanja“ Šarčević je kazao da nastavničko veće ima autonomiju da to radi poštujući pedagoške principe.

Ministar je rekao da će u oktobru u proceduru ući još četiri zakona – o predškolskom, osnovnom, srednjem i dualnom obrazovanju i mogući peti zakon o inspekciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar