najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sastanak političkih lidera Kosova završen bez dogovora

Sastanak predstavnika kosovskih političkih partija kod predsednice Kosova Atifete Jahjaga završen je danas bez konkretnog dogovora o izlasku iz političke krize zbog blokade Skupštine koju organizuje opozicija nezadovoljna sporazumima sa Srbijom i o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Premijer Kosova Isa Mustafa je posle sastanka novinarima izjavio da je tokom razgovora izrazio uznemirenje zbog blokade rada Skupštine Kosova i da sa opozicijom treba raditi na pronalaženju rešenja.

Što se tiče Sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, koji opozicija osporava, Mustafa je rekao da je Ustavni sud jasno odredio šta treba uraditi.

“Zatražili smo prekid nasilja i pozivamo opoziciju da dodje u Skupštinu Kosova, jer treba da radimo na ostvarivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i o liberalizaciji viza”, rekao je Mustafa novinarima.

Lider Demokratske partije Kosova i prvi zamenik premijera Hašim Tači je novinarima izjavio da su na sastanku predložili lideru opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramušu Haradinaju da predstavnici te stranke budu deo medjunarodne komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, na šta nisu dobili konkretan odgovor od Haradinaja.

Tači je rekao da na sastanku nije bilo razgovora o predstojećem izboru predsednika Kosova i vanrednim parlamentarnim izborima pošto su ta pitanja uredjena Ustavom Kosova.

“Skupština je mesto gde treba razgovarati o svim nesporazumima i neslaganjima”, rekao je Tači.

Mandat predsednici Kosova Atifete Jahjaga ističe 6. aprila, a ako ne bude izabran novi predsednik raspisuju se vanredni parlamentarni izbori. Predsednik Kosova bira se u parlamentu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je posle sastanka rekao da je izrazio zabrinutost zbog toga što je vladajuća koalicija “zarobila državu”.

“Zemlja treba da ide na izbore i predsednik treba da bude izabran neposredno od naroda”, rekao je Haradinaj i dodao da je opozicija ujedinjena i da će se to videti 17. februara za kada je zakazan novi protest.

Sastanku koji je sazvala predsednica Kosova Atifete Jahjaga pored Mustafe, Tačija i Haradinaja prisustvovali su i predsednik Srpske liste Slavko Simić, predsednik Turske demokratske partije Kosova Mahir Jagdjilar, šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i američki ambasador Greg Delavije.

Na sastanak su pozvani i lideri opozicionih pokreta Samoopredeljenje i Incijative za Kosovo Visar Imeri i Fatmir Ljimaj, koji su odbili da učestvuju na sastanku.

Oni su naveli da jedino mogu da razgovaraju o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora.

Šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar i ambasador SAD na Kosovu Grega Delavijea prisustvovali su sastanku u svojstvu posmatrača.

Očekuje se da se tokom dana o sastanku saopštenjem izjasni i predsednica Kosova.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike