najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Savamalom da se bave policija i tužilaštvo, a ne premijer

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da utvrdjivanjem odgovornosti za rušenje objekata u Savamali treba da se bave tužilaštvo i policija, a ne premijer.

„Ovde postoji država i institucije koje moraju da rade svoj posao. Ne razumem da mi mesec i po dana nemamo pouzdanu informaciju o tome šta se dogodilo i to od organa koji su dužni da je daju. Premijer je izvršna vlast, ovo nije posao za njega, ovo je posao za istražne organe. Za tužilaštvo i policiju“, rekao je Šabić.

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je da se nada da će se o krivičnim delima prilikom rušenja objekata u beogradskoj Savamali izjasniti pravosudje, a da će se Vlada izjasniti o političkoj odgovornosti.

„Ono što smatram da je dobro je da ovaj slučaj nije na neki način pušten da ga vreme samo od sebe zatvori, već da se preduzimaju mere kako bi se šteta koja je naneta pravnom poretku Republike Srbije i poverenje gradjana u institucije Republike Srbije ipak otklonila“, rekao je Janković za Radio Slobodna Evropa.

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić je danas na konferenciji za novinare rekao da iza rušenja Savamale stoji gradska vlast i da će za to snositi odgovorno, ali da misli da niko nije želeo da u Savamali počini krivično delo.

On je dodao da je siguran da je motiv onih koji su rušili Savamalu bio najčistiji i da su želeli da obezbede „lepši prostor čisteći nešto od ucenjivača, polukriminalaca ili kriminalaca koji su zloupotrebljavali taj prostor za svoju zaradu“.

„Mislim da je štetno ako ne i zabranjano nazivati kriminalcima ljude koji to nisu. Nadam se da će svi, uključujući i predsednika Vlade Srbije prestati da bilo kog gradjanina Srbije nazivaju kriminalcem ukoliko za to ne postoji prethodno utvrđena sudska presuda“, rekao je Janković.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike