U trendu

SBB: Uskoro i na D3 paltformi raspored televizija sa nacionalnom frekvencijom kao i do sada

Kablovski operater SSB danas je saopštio da korisnici njegovih EON i Total TV platformi imaju isti raspored televizija sa nacionalnom frekvencijom kao i do sada, kao i da će na platformi D3 uskoro biti identičan raspored.
 
Kako je navedeno, od danas televizija Nova S je na broju 1 na platformama EON i Total TV, televizija N1 je na novoj poziciji pod brojem nula (0), a da su sve televizije koje imaju nacionalne frekvencije na istim pozicijama koje su imale i ranije.

Korisnici platforme D3, jedini su kojima je za jedno mesto privremeno pomerena numeracija kanala, jer Junajted grupa (United Grupa), u okviru koje posluje SBB, još radi na tehničkom rešenju koje će podrazumevati identičnu numeraciju kanala za televizije sa nacionalnim frekvencijama, kao što je bilo i ranije, naveo je SBB.

„Zbog svega navedenog, verujemo da ne postoji ni jedan razlog za teorije zavere koje su već otpočele u pojedinim medijima, jer je naš cilj samo da omogućimo gledaocima lakši izbor kvalitetnog programa, tako što će ubuduće raspored kanala počinjati od broja nula“, ističe se u saopštenju SBB-a.

Kako je navedeno, televiziji Nova S, koja kao i televizija N1 posluje u sastavu Junajted grupe, namenjena je pozicija 1 na daljinskom upravljaču jer je namera da se korisnicima omogući „najbolja usluga i najbolje iskustvo gledanja televizije“.

„Televizija N1 je, verujemo, već izgradjen brend prepoznat kod publike po najkvalitetnijem informativnom programomu i verujemo da će se gledaoci lako navići na broj nula na daljinskom upravljaču“, naveo je SBB i podsetio da korisnici EON, Total TV i D3 platformi uvek imaju mogućnost da naprave omiljenu listu kanala i poredjaju ih prema svojim interesovanjima, tako da svako ima mogućnost slobodnog izbora.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) danas je doneo odluku kojom upozorava SBB da je obavezan da poštuje odredbe člana 100 Zakona o elektronskim medijima i da odmah vrati raspored kanala kakav je ranije bio.

Član 100 Zakona o elektronskim medijima predvidja da je „operator dužan da prilikom distribucije medijskog sadržaja poštuje logičku numeraciju kanala, koju odredjuje Regulator uzimajući u obzir prirodu medijske usluge i zonu pokrivanja za koju je izdata dozvola za pružanje medijske usluge“.

U dopisu REM-a SBB-u navodi se da „nepoštovanje utvrdjenih obaveza kao i nepoštovanje odluka Regulatora povlači za sobom sve zakonske posledici i predstavlja osnov za odgovornost za nastale posledice na tržištu“ i „eventualne štete koju na ovaj način trpe pružaoci medijskih usluga“ zbog pomeranja redosleda kanala.

REM je pozvao SBB na sednicu Saveta REM-a koji će se održati u petak, 29. marta, u cilju izjašnjavanja povodom poštovanja posebne obaveze operatora elektronskih komunikacionih mreža za distribuciju medijskih sadržaja.

Savet REM-a je juče podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SBB-a sa obrazloženjem da taj operator nije obavestio Regulatora da je program Radio-televizije Srbije (RTS) pomerio iza stranih kanala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.