U trendu

SDS zatražio smenu Gašića zbog uvrede novinara

Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog ponašanja prema novinarki Zlatiji Labović.

SDS je zatražila da Gašić zbog „prostačkog ponašanja“ bude „momentalno smenjen i izbačen iz vlade, zbog ugleda ne samo vlade, već države i Vojske Srbije“.

„Izvinjenje Bratislava Gašića kao gradjanina je njegova lična stvar, ali je nedopustivo da on ostane na javnoj funkciji ministra odbrane nakon reči koje je uputio novinarki Labović“, ocenio je SDS. 

Ta stranka podsetila je da Gašićevu ostavku ne traži prvi put, jer je to već učinila nakon pada helikoptera kada je poginulo sedam osoba.

SDS je takodje ocenila i da se članovi SNS-a i vladajuće koalicije ne ponašaju prvi put „prostački“.

„Očigledno je da se radi o istoj nakaradnoj ličnoj i političkoj kulturi vladajuće koalicije, bilo da dolaze sa maskiranim pripadnicima oružanih snaga na konferenciju za novinare ili da se prostački odnose prema novinarima“, navela je SDS. 

U saopštenju, SDS je ukazao da posledice „nasilne i primitivne kulture“ prevazilaze najnoviji incident u kome je učestvovao ministar Gašić i ugrožavaju demokratske i civilizacijske vrednosti u Srbiji.

Dodaje se da „nije dovoljno da nekadašnji radikali samo mehanički prihvate članstvo u EU kao strateški cilj, već je neophodno da i promene svoj vrednosni sistem i odnos prema ljudima“.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uvredio je novinarku B92 neprimerenim rečima na zvaničnom dogadjaju u Trsteniku, što je naišlo na brojne osude medija, novinara, kao i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Reči „Volim novinarke koje lako kleknu“, Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da uzme njegovu izjavu posle obilaska fabrike Prva petoletka, kada su neki od njih, medju kojima i novinarka B92, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.