U trendu

Sedište Specijalnog suda Kosova možda u Holandiji

Država-domaćin Specijalnog suda Kosova još nije određena, ali se najviše pominje mogućnost da to bude Holandija, piše danas Koha ditore. 

Prema pisanju lista, predstavnici Holandije navode da o tome nisu pregovarali sa Kosovom već Evropskom unijom. 

Zvanična Priština odbila je da se izjasni o ulozi koju ima u procesu pregovora o tome gde će biti sedište tog suda, a ministar pravde Kosova Hajredin Kuči juče je izjavio da o tome nema informacija. 

Stručnjaci za pravo izrazili su bojazan da Kosovo neće imati nikakvu ulogu u tom procesu, pošto se u amandmanu 24 na ustav Kosova navodi da Specijalni sud može pregovarati sa drugim zemljama u vezi sa sedištem i funkcionisanjem van Kosova. 

Očekuje se da Specijalni sud pre odluke o sedištu počinje da ostvaruje svoja ovlašćenja u vezi sa sklapanjem međunarodnih sporazuma. 

List navodi da je u kancelariji Evropske unije u Prištini rečeno da će predstavnici vlasti u Prištini biti deo pregovora o sedištu suda. 

Dren Doli iz grupe za pravne i političke studije rekao je da se postavlja pitanje ko može u ime Kosova da potpiše i ratifikuje međunarodne sporazume za koje se u Ustavu kaže da su isključiva nadležnost Skupštine Kosova.

„Pitanje je i da li amandman može isključiti nadležnosti koje u pregovorima (o sedištu suda) imaju predsednica Kosova, premijer, ministar spoljnih poslova“, dodao je on. 

Doli je ocenio da niko sem Skupštine nema pravo da ratifikuje međunarodne sporazume i da je samo predsednica Kosova na predlog Vlade nadležna da odlučuje o sadržaju i ekipi koja će voditi pregovore. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar