U trendu

Sedmodnevnim kursom do licence upravnika zgrade

Privredna komora Srbije pozvala kandidate da se prijave, a već prvog dana sva mesta popunjena. – Uslov je da kandidati imaju najmanje srednju četvorogodišnju školu i da nisu osuđivani.

Sta­na­ri ko­ji se opre­de­le za uprav­ni­ka po sta­nu će me­seč­no pla­ća­ti 250 do 300 di­na­ra (Foto R. Krstinić)
Kandidati koji budu želeli da postanu profesionalni upravnici stambenih zgrada moraće dobro da zagreju stolicu kako bi za samo sedam dana, koliko traje obuka koju je oglasila Privredna komora Srbije, savladali obimno gradivo, što je uslov da polože ispit i steknu licencu. Obuka od 50 školskih časova biće između 25. maja i 9. juna, a danas, prvog dana prijave, mesta su bila popunjena.

Tako je pisalo sajtu PKS-a posredstvom kojeg su zainteresovani mogli elektronski da se prijave za kurs koji će se održati u prostorijama u Resavskoj 15. Ono što nije navedeno jeste broj kandidata koji su konkurisali.

Oni koji su jedva dočekali da se raspiše konkurs zato što im se ovo novo zanimanje učinilo kao odlična šansa za posao valjda su dobro razmislili pre nego što se uhvate u koštac sa najmanje deset zakona, brojnim odlukama, pravilnicima i aktima navedenim na spisku obavezne literature, koje moraju da pročešljaju pre izlaska na pisanu i usmenu proveru. Jer, ispit za profesionalnog upravnika koji propisuje pravilnik resornog ministarstva obuhvata proveru znanja iz četiri tematske oblasti: pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, administrativni i finansijski aspekti upravljanja zgradom, njene karakteristike, održavanje i bezbednosne procedure i komunikacija.

Uslov za prijavljivanje je da osobe imaju najmanje srednju četvorogodišnju školu i da nisu osuđivane. Obuku će plaćati 25.000 dinara plus PDV, navodi se na sajtu PKS-a. Oni koji savladaju brojnu pravnu terminologiju, kakvom barataju svršeni pravnici, i dobiju licencu da bi postali upravnici u Agenciji za privredne registre treba da otvore firmu, ili se registruju kao preduzetnici ili zaposle u preduzeću koje se već bavi održavanjem zgrada.

– To je vrlo važno da bismo znali tokove novca, da bi se sve dažbine i porezi plaćali državi. Stanari kada se odluče da žele profesionalno upravljanje – naglašavam da je to na dobrovoljnoj bazi – angažuju upravnika zaključenjem ugovora koji mogu da raskinu kad god nisu zadovoljni – rekla je nedavno za RTS Jovanka Atanacković iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Stanari koji se opredele za tu opciju upravnika po stanu će mesečno plaćati 250 do 300 dinara, a prema Zakonu o stanovanju jedan upravnik može da brine o više zgrada i da zaradi platu od oko 55.000 dinara, procene su resornog ministarstva. Usluge profesionalca treba da budu dostupne 24 sata sedam dana u nedelji kako bi stanari uvek mogli da prijave bilo koji problem u zgradi.

Registar profesionalnih upravnika uspostaviće Privredna komora Srbije koja ima ovlašćenja i da organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, organizuje sudove časti za utvrđivanje povreda profesionalnih standarda, kao i za izricanje mera ukoliko upravnici povrede profesionalnu odgovornost. Registar se očekuje sledećeg meseca, a do kraja godine sve zgrade moraju imati upravnika, bilo profesionalnog ili komšiju kog stanari zgrade izaberu.

Autor: D. Mučibabić, Politika

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.