U trendu

Sejdinović: Odnos prema medijima znak da društvo tone u totalitarizam

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da način na koji se vlast u Srbiji odnosi prema medijima govori o tome da društvo tone u „duboki totalitarizam“.

„U zemlji u kojoj ne postoje medijske slobode, ne postoji ni mogućnost da se razvija demokratija, nema dijaloga, nema ekonomskog napretka. Po načinu na koji se ova vlast odnosi prema medijima, mi svakako ne idemo prema Evropskoj uniji, nego ka nekim duboko totalitarnim društvima“, rekao je Sejdinović agenciji Beta tokom protestne ulične akcije Grupe za slobodu medija na Trgu slobode u Novom Sadu.

Tokom akcije, novinari i aktivisti nevladinih organizaija delili su prolaznicima u centru grada letke u kojima su navedeni zahtevi Grupe za slobodu medija koji su prošle sedmice uručeni premijerki Srbije Ani Brnabić.

Filozof Miroslav Keveždi rekao je da „ako je informacija kiseonik demokratije, onda su mediji pluća demokratije“.

„Mislim da sa tim plućima nešto nije u rediu. Mediji moraju da dišu slobodno, da ne budu ucenjivani, da ne postoji autocenzura, da ne mora da se čita izmedju redova, da ne mora da se razmišlja da li će neki oglašivač platiti ili neće reklamu zbog načina na koji neki medij izveštava“, kazao je Keveždi agenciji Beta.

Novinarka lista Danas Gordana Draganić Nonin ocenila je da je najveći poraz to što do sada novinari nisu uspeli gradjanima da objasne da ovo nije samo pitanje novinarstva.

„Važno je da gradjani shvate da bez slobode medija nema slobodnog društva, i to nije floskula“, kazala je ona agenciji Beta.

Predstavnica Pokreta Podrži RTV Milica Kravić podsetila je da je taj pokret prošle godine organizovao ulične proteste zbog političkih čistki na Radio-televiziji Vojvodine.

„Očekujem da nas u bližoj budućnosti bude sve više na ulici i na ovakvim protestima“, kazala je Milica Kravić.

Akcija Grupe za slobodu medija osim u Novom Sadu, danas se održava na centralnim trgovima i ulicama u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Vranju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.