U trendu

Sejdinović: Situacija u tradicionalnim medijima gora nego devedesetih

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je u četvrtak uveče  da je, kada su u pitanju tradicionalni mediji, stanje s medijskim slobodama gore nego devedesetih godina.

Sejdinović je na tribini „Politika i mediji – slučaj RTV“ ocenio da se pritisci vlasti prema alternativnim i nerežimskim medijima neprestano pojačavaju, zbog čega i ti mediji mogu da se ugase, dok „država nagradjuje milijardama dinara medije koji su poslušni“.

„Što se tiče tradicionalnih medija, situacija sa medijskim slobodama u Srbiji je zaista gora nego devedesetih godina. Izuzetak predstavljaju pojedini internetski mediji“, rekao je Sejdinović.

Predstavnici pokreta Podrži RTV najavili su na tribini da će u ponedeljak, 22. maja, u 17 časova organizovati ulični protest zbog toga što ni posle godinu dana od politički motivisanih smena na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) za to niko nije odgovarao.

Novinar Dragan Gmizić rekao je da Radio-televizija Vojvodine u poslednjih godinu dana doživljava dramatičan pad gledanosti. „Pad gledanosti govori pre svega o padu poverenja gradjana u javni servis“, kazao je Gmizić.

Poverenik Sindikata Nezavisnost Darko Šper najavio je da će taj sindikat uskoro postati reprezentativan i dodao da ga to ne ometa u zalaganju za ekonomska prava zaposlenih na RTV-u.

Samostalna poslanica Marinika Tepić, koja je istupila iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazala je da gradjani koji se bune treba da iskoriste poslanike u Skupštini Srbije koji su voljni da režimu postave pitanja koja gradjane tište.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovao je Vojvodjanski gradjanski centar u saradnji sa Fairpres s.eu i NDNV-om. Tribina je deo projekta „Odgovor gradjana na klijentelizam u medijima – Media Circle“, u okviru kojeg se u šest zemalja istovremeno meri takozvani Indeks klijentelizma.

Rezultati poslednjeg merenja iz 2015. pokazali su da je Srbija zabeležila najznačajniji pad u sposobnosti društva i države da otkrije i spreči klijentelističku praksu u medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar