U trendu

Selaković: Čekamo promene Ustava, Vlada ne odustaje od reforme

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da to što se u skupštinskoj proceduri skoro godinu dana nalaze izmene i dopune dva zakona – o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva ne znači da je Vlada odustala od reforme pravosuđa, jer su za usvajanje ova dva zakona potrebne ustavne izmene.

On je odgovarajući na pitanje poslanika zbog čega se od 8. avgusta 2014. godine ovi zakoni nalaze u skupštinskoj proceduri, objasnio da su svi nadležni učesnici ovog procesa, kao i Evropska komisija saglasili da je neophodno usvajanje ustavnih izmena pa nakon toga i predloženih zakona.

On je rekao da je jedan od razloga za njihovo neusvajanje i to što se ovih godinu dana radi na Akcionom planu za poglavlje 23 i da je u procesu skrininga zauzeto stanovište da “kada su u pitnaju ovakve stvari sačekamo Akcioni plan za poglavlje 23”.

U pogledu ova dva zakona se, međutim, kako je naveo, otišlo i korak dalje jer su se svi ključni akteri saglasili i da je za postizanje ciljeva zacrtanih u Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa neophodno sačekati i izmene Ustava, pa nakon toga usvojiti predložene zakone.

“Kada su predlozi zakona poslati Skupštini, Evropska komisija nas je savetovala da razgovaramo sa svim učesnicima u ovom procesu i da od njih tražimo izjašnjenje da ove zakone treba usvajati ili ih odložiti za period nakon izglasavanja ustavnih promena, a svi su saglasili za ovo drugo”, istakao je Selaković i podvukao da Vlada ne odustaje od reforme pravosuđa.

On je dodao i da je u međuvremenu stigla ekspertiza Venecijanske komisije koja je skrenela pažnju da neki predlozi sadržani u ova dva zakona nemaju njihovo najpozitivnije mišljenje.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević upitao je prethodno Selakovića da li je Vlada Srbije odustala od reforme pravosuđa s obzirom da se u skupštinskoj proceduri već godinu dana nalaze predlozi izmena zakona o Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva.

“Od 8. avgusta prošle godine u skupštinskoj proceduri se nalaze dva predloga zakona u Skupštini – jedno je predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o Državnom veću tužilaca, a drugi izmene i dopune zakona o Visokom savetu sudstva. Kako to da 12 meseci nemamo inicijativu da se razgovara o ta dva važna zakona”, upitao je Pavićević tokom današnje skupštinske rasprave o predlozima sporazuma sa Turskom.

On je rekao da “nema ko da se nije pozvao na pravnu sigurnost u Skupštini”, a da se ova dva predloga tiču Nacionalne strategije reforme pravosuđa, te je  zaključio da s obzirom da nema ovih zakona u Skupštini, nema ni realizacije reforme pravosuđa.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.