U trendu

Šešelj: Nema pravnog osnova za izručenje mojih saradnika

Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da vlast u Srbiji nema pravo da na silu isporuči njegove saradnike Haškom tribunalu jer za to ne postoji nijedan pravni osnov.

Kako se navodi u saopštenju, Šešelj je na konferenciji za novinare rekao da Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predvidja samo isporuku srpskih državljana optuženih za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti ili genocid.

„Zakon ne predviđa isporuku po optužbama za nepoštovanje suda i pravno je nemoguće isporučiti bilo kog državljanina Republike Srbije na osnovu takvog zahteva“, rekao je Šešelj.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS-a, Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

SRS je osudila inicijativu Haškog tribunala koji je pozvao Vladu Srbije da 10. februara na sudskoj raspavi obrazloži šta čini da ispuni sudski nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića.

Još jednom je rečeno da se oni neće dobrovoljno predati tribunalu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar