U trendu

Si Djinping i Nikolić potpisaće sporazum o strateškoj saradnji

Srbija i Kina potpisaće tokom predstojeće posete kineskog predsednika Si Djinpinga Beogradu deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i više važnih medjudržavnih sporazuma.

Zajednička deklaracija o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu ima za cilj unapredjenje odnosa sa Kinom u budućnosti, izjavio je danas za agenciju Beta savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić.

Prema njegovim rečima, to će biti druga zajednička izjava koju će potpisati dva predsednika. Prvu su potpisali u Pekingu 2013. godine.

„Sam naziv deklaracije govori o postojećem strateškom partnerstvu, ali se ono sada čini sveobuhvatnijim, rekao je on.

Mrkić je rekao i da će biti potpisani brojni medjudržavni sporazumi „koji će značiti mnogo za dve države, za dve privrede i za naše buduće odnose“ i posebno izdvojio sporazume o izgradnji brze pruge izmedju Budimpešte i Beograda i sporazum o Železari Smederevo.

„Planirano je da predsednik Kine poseti Železaru Smederevo. Svi znamo šta železara znači za privredu Srbije, Kina će očigledno uložiti u taj poduhvat. Kineska kompanija iz provincije Hbej preuzeće železaru“, kazao je Mrkić.

Savetnik predsednika Srbije je naglasio značaj posete predsednika Kine, jedne od „najmoćnijih poluga svetskog razvoja“, rekavši da je ta poseta bila moguća zahvaljujući „tradicionalnom prijateljstvu koje Srbija već decenijama neguje sa Kinom“.

„Kina je jedna od najpotentnijih zemalja u svetu, znamo da čitava svetska privreda u dobrom delu nalazi oslonac baš u Kini i svako privredno i bilo koje drugo planiranje sa Kinom je dobro za Srbiju“, rekao je Mrkić agenciji Beta.

Kineski predsednik Si Djiping boraviće, na poziv predsednika Srbije Tomislava Nikolića, od 17. do 19 juna u trodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji.

Mrkić je podsetio da će ovo biti peti susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsednikom Kine Si Dji Pingom pošto je Nikolić dva puta bio u Kini, a dvojica lidera sreli su se i u Parizu  i u Moskvi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.