U trendu

Sindikat Nezavisnost GSP: Neprihvatljiva namera grada da proda Depo

Sindikat Nezavisnost Gradskog saobraćajnog preduzeća (GSP) Beograd ocenio je danas neprihvatljivom nameru gradske vlasti da prodaju kompleks „Depo“ u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu.

Taj sindikat je naveo u saopštenju da je u pitanju objekat upisan u Evidenciju nepokretnosti koje uživaju prethodnu zaštitu, kao jedan od prvih objekata GSP posebnih kulturno-istorijskih vrednosti.

Dodaje se da je poznatiji pod nazivom „Gornji depo“ ili „Tramvajski depo“ i da se nalazi u okviru kulturnog dobra Antički Singidunum, „koje je proglašeno za arheološko nalazište rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda od 30. juna 1964. godine.

„Smatramo da je zbog svih tih činjenica neprihvatljivo da se jedan takav objekat poruši i zameni još jednim arhitektonskim ruglom, već je neophodno da se saniraju posledice havarije (požara), izvrši restauracija i sačuva taj objekat“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da bi se time postupilo u skladu sa odredbama Zakona o kulturnim dobrima i kako je navedeno omogućilo da „Tramvajski depo“ bude zaštićen i tako postane neizostavni deo spomeničke baštine Beograda.

Podsećamo se da je Beograd peti grad u svetu u kome je krajem 19. veka organizovan tramvajski saobraćaj sa konjskom vučom, i koji je kretao upravo sa tog mesta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali krajem avgusta najavio je da će tender za prodaju trgovinskog kompleksa „Depo“ u Bulevaru kralja Aleksandra biti objavljen početkom septembra po početnoj ceni nešto većoj od četiri miliona evra.

Mali je rekao da je na toj površini od oko 4.300 kvadratnih metara dozvoljena gradnja poslovno-stambenog kompleksa, saopštila je graska uprava.

Naveo je da će „na objektu četiri, u kojem se nalazi trafo i ispravljačka stanica iz koje se napaja tramvajska kontaktna mreža, takozvano pravo službenosti imati grad na neodredjeno vreme radi pristupa kontaktnoj mreži“.

Depo, u kome se prodavala uglavnom razna garderoba je potpuno izgoreo u požaru krajem avgusta 2104. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike