U trendu

Sindikat Nezavisnost: Zbog smanjenja plata od 10 odsto zaposleni tuže RTS i RTV

Predstavnici Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ saopštili su danas da su pojedini zaposleni u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) i Radio-televiziji Srbije (RTS) odlučili da tuže poslodavce zbog nezakonitog umanjena zarada za 10 odsto.

Predsednik tog sindikata Dragan Milanović rekao je na konferenciji za novinare da je umanjenje plata od 10 odsto za zaposlene u tom javnim servisima nezakonito i da oni ne mogu da budu svrstani pod javni sektor.

Glavni poverenik Sindikata Nezavisnost na RTV Darko Šper izjavio je da u toj medijskoj kući ima 1.200 zaposlenih, a da je oko 200 ljudi odlučilo da tuži poslodavca, jer skoro četiri godine primaju manju platu za 10 odsto.

On je rekao da je dobro što su zaposleni u tolikom broju i pored pritisaka osmelili da zatraže svoja prava pred sudom, kako bi dokazali da je odluka da se smanje plate za 10 odsto nezakonita.

„Mi nismo javno preduzeće, već javna medijska ustanova, koja nije trebalo da bude pod tim zakonom“, rekao je Šper.

Glavni poverenik Sindikata RTS Nezavisnost Dane Markovski rekao je da je taj sindikat od kada su smanjene plate za 10 odsto intervenisao na razne načine kako bi ostvario svoja prava i podsetio da su organizovali štrajk i pozvali Agenciju za mirno rešavanje sporova, ali da nije bilo pomaka.

On je istakao da su nakon toga radnici odlučili da podnesu tužbe i da je za sada oko 70 zainteresovanih radnika.

Dodao je da je u početku bilo više zainteresovanih, ali kako je dolazio rok za podnošenje tužbi, taj broj i se smanjio.

Advokat Branko Aleksić koji zastupa radnike RTS rekao je da je prvih 30 tužbi predato Prvom osnovnom sudu u Beogradu i da su sindikati iskoristili sva institucionalna sredstva koja su mogli pre obraćanja sudu, ali da nije bilo razumevanja, tako da je i ovo krajnji korak kako bi zaposleni ostvarili svoja prava.

Advokat Veljko Milić, koji zastupa radnike RTV, rekao je da sada zaposleni potpisuju punomoćja i da će tužbe vrlo brzi biti upućene sudu.

Predstavnici granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ najavili su i početak kampanje o značaju postojanja javnih servisa „Javni servisi nisu na prodaju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar