U trendu

Sindikat penzionera: Novac od oduzetih penzija država mora dati naslednicima

Sindikat penzionera je danas najavio da će sudski tražiti pravo da se naslednicima penzionera umrlih od stupanja na snagu zakona kojim su im penzije umanjene od 2015. godine, nadoknadi taj novac.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović rekao je novinarima da je u Srbiji samo protekle godine umrlo 80.817 penzionera i da pravo na taj novac ne može biti uskraćeno njihovim naslednicima.

Radović je rekao da se već danas zato sastaje s advokatima.

Kada sud donese presudu u korist naslednika o isplati uskraćenog dela penzije, Sindikat će od suda zatražiti da im se isplati i kamata na taj novac.

U Srbiji vlada „pravno-ekonomski razvrat“, ocenio je Radović i dodao da Sindikati traži da vlada poštuje interese penzionera, a ne da „pričama o rekonstrukciji Vlade“ skreće pažnju sa ogromne smrtnosti starijih gradjana, sa siromaštva, nazaposlenosti i postepenog povećanja cena.

Podsetio je da Ustavni sud od 22. februara 2016. ćuti na drugu inicijativu Sindikata da se utvrdi ustavnost zakona kojim su penzije umanjene. „To rade jer znaju da ako nas odbiju – daju nam zeleno svetlo za Strazbur“, za Medjunrodni sud, rekao je Radović.

Radović je naveo da je opšte poznato da je primenom tog zakona, pokradeno 700.000 penzionera čije su penzije umanjene od pet do 25 odsto, kao i to da je za 1,7 miliona penzionera obustavljeno uskladjivanje penzija sa stepenom inflacije i rastom BDP-a, što se radilo dva puta godišnje.

„Iz te činjenice proizlazi da su svi penzioneri – pokradeni i oni bogati i oni zaštićeni“, rekao je on.

Predsednik Sindikata je upozorio da je PIO Fond dobio preporuku od Vlade Srbije da proda dve banje, iako, kako je dodao, Vlada ne može da „svojata (tu) imovinu u vlasništvu penzionera“.

Radović je rekao da je sindikat obavestio direktorku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganu Kalinović i o tome da Sindikat pravdu traži pred sudovima, da Fond ne bi smeo da donosi bilo kakve odluke, bez obzira da li su one preporuka Vlade Srbije.

Pošto je pred Ustavnim sudom pokrenuta inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi Zakona o PIO, Rdović je upozorio upravni odbor tog fonda da je obavezan da se uzdrži od donošenja odluka o upravljanju i raspolaganju imovinom Fonda, dok se ne okonča postupak pred Ustavnim sudom.

Sindikat traži da se poništi član Zakona koji predvijda da u Upravnom odboru bude sedam članova umesto 21.

Kako taj novi odbor čine četiri člana koje bira Vlada Srbije, jedan penzioner, ali iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije – PUPS-a, jedan iz sindikata i jedan predstavnik poslodavaca, sve odluke će biti donošene u skladu s odlukom Vlade Srbije.

„Dakle danas je preko 2,5 milona radnika i 1,7 milion penzionera zastupljeno samo jednim članom UO u upravljanju PIO Fondom, za razliku od četiri člana koje bira Vlada i koji svojom većinom glasova donose odluke“, rekao je on.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    Poznato je,da je Penzioni Fond najbogatiji Fond u svakoj zemlji.Iz tog Fonda se sredstva koriste za investicione radove,izgradnju mostova, auto-puteva isl. Ali,sve se to Fondu vraca uvecano sa kamatama i Fond se stalno uvecava.Penzioni Fond je nasilnim (pljaskaskim nacinom) ispraznio Slobodan Milosevic.Sve kasnije Vlade,koje su pristale da budu pravni naslednici njegove Vlade:Kostunica,Boris Tadic kao i sadasnja Vlada,duzni su da penzionerima ne oduzimaju deo penzije,jer je to Neustavno.Udruzenje Penzionera,treba da izvrsi snazan pritisak na Ustavni Sud,kako bi svojom (ocekivanom Odlukom) tj.odbijanjem tuzbe ,omogucio Udruzenju penzionera,da se Tuzbom obrati Sudu u Strazburu,koji ce sigurno presuditi u korist penzionera.

  2. Dragan

    Donošenje Zakona o privremenom umanjenju penzija opravdavali su velikim deficitom u budžetu, državi preti bankrot, govorili su. Sada se na sav glas hvale velikim suficitom budžeta i prihodima države ali ne prestaju da sve dublje zavlaše ruku u penzionerski džep. Još nas svojim obrazloženjima prave ludima i vređaju zdrav razum.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike