U trendu

Sindikat pravosudja Srbije podržao Vojni sindikat

Sindikat pravosudja Srbije podržao je danas Vojni sindikat Srbije u preduzimanju svih sindikalnih aktivnosti i ocenio da je pravo na protest i štrajk osnovno ekonomsko pravo priznato na medjunarodnom nivou.

„Pravo na protest, kao i štrajk, spada u red osnovnih ekonomskih prava i priznato je na medjunarodnom nivou. Opšta deklaracija o ljudskim pravima garantuje svakom pravo na slobodu mirnog okupljanja i udruživanja. Ukoliko nije garantovana sloboda udruživanja zagarantovana je propast razvoja sindikata. Sloboda udruživanja i sindikalnog organizovanja podrazumeva i pravo na kolektivno pregovaranje, kao i pravo na buntovna sindikalna sredstva“, navodi se u saopštenju.

Taj sindikat, na čijem je čelu Sladjanka Milošević, ocenio je da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji ratifikovala Evropsku socijalnu povelju koja priznaje pravo na štrajk, s tim što favorizuje mirno rešavanje sporova.

Takodje je navedeno da ni zakoni ni Ustav Srbije, ali ni medjunarodne konvencije, ne zabranjuju protest niti ga smatraju ilegalnim već sredstvom koje je, u odsustvu socijalnog dijaloga, jedini oblik za izražavanje nezadovoljstva zaposlenih u Vojsci Srbije.

„Zato podsećamo da nam sindikalna prava nisu poklonili ni Vlada, ni poslodavci. Ona su univerzalna. Vlada i poslodavci poklanjaju nam samo kršenje prava i štednju na sirotinji“, navodi se u saopštenju Sindikata pravosudja Srbije.

Vojni sindikat Srbije najavio je ranije da će danas odlučiti da li je održati planirani protest zbog, kako navode, lošeg materijalnog, socijalnog i radnog položaja pripadnika Vojske Srbije.

Vojni sindikat traži uskladjivanje osnovice za obračun plata profesiolanih pripadnika vojske sa zakonskim minimumom ili da se plate dovedu na nivo pre smanjenja, povlačenje pravilnika o platama i naknadi putnih i drugih troškova, obustavljanje reforme vojnog zdravstva i sprečavanje gašenja VMA i stvaranje uslova za sindikalno delovanje u sistemu odbrane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.