U trendu

SINOS traži potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora u medijima

Sindikat novinara Srbije (SINOS) ocenio je danas, povodom medjunarodnog Dana odbrane novinarstva, da je položaj novinara i medijskih radnika u zemlji izuzetno težak i zatražio potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora čime bi kako se navodi, bio učinjen prvi korak ka sredjivanju stanja u medijskoj sferi.

Navodeći da u privatnim medijima nema sindikata ni kolektivnih ugovora koji štite radna i profesionalna prava zaposlenih, SINOS je u saopštenju ocenio da bi od posebnog kolektivnog ugovora korist imali i zaposleni i vlasnici medija, jer bi se time uvela pravila poslovanja a javnost bi dobila kvalitetnije i pouzdanije informacije.

„U Srbiji ne postoji udruženje poslodavaca sa kojima bi zaposleni počeli razgovore o minimalnim uslovima rada. Vlasnici medija ne žele uvodjenje reda. Njima je lakše da daju minimalce i ponegde dodaju na crno neki dinar, da bi izbegli plaćanje doprinosa državi. Istovremeno, pod pretnjom otkaza našim kolegama zabranjuje se da se sindikalno organizuju“, piše u saopštenju.

SINOS je pozvao medijska udruženja i asocijacije u Srbiji da javno podrže uspostavljanje socijalnog dijaloga kao i da se uključe u javnu raspravu o novoj medijskoj strategiji navodeći da je to „jedini legalan način da se uspostavi red u medijskoj delatnosti i vrati pristojno novinarstvo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar