najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Siromaštvo preti 42 odsto stanovništva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je u Srbiji 42 odsto stanovništva izloženo riziku od siromaštva i ukazala da su siromaštvo i diskriminacija često u uzročno-posledičnoj vezi.

U izjavi za agenciju Beta poverenica je navela da zvanični statistički podaci ukazuju da je procenat stanovništva koji je u Srbiji izložen riziku od siromaštva znatno veći od Evropske unije, gde iznosi 28 odsto.

Praksa Poverenika pokazuje da se upravo marginalizovane kategorije ljudi, poput osoba sa invaliditetom, pripadnici odredjenih nacionalnih manjina poput Roma, stariji, a, pre svega žene, najčešće suočavaju sa siromaštvom.

“Siromašne kategorije ljudi nemaju pristup ustanovama sistema, oni vrlo često žive ‘daleko’ i od onih koji su pored njih, a prve komšije se često prave i da ih ne poznaju jer je u našem društvu siromaštvo – sramota”, smatra Brankica Janković.

Ona je ukazala da je siromaštvo višedimenzionalni fenomen koji, pored nedovoljnih prihoda za osnovne ljudske potrebe, podrazumeva i aspekte u vezi s ljudskim pravima, kao što su nemogućnost zapošljavanja, neodgovarajući uslovi stanovanja i neadekvatan pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvenim, obrazovnim i komunalnim uslugama.

Prema njenim rečima, statistika nije na strani žena, pa podaci pokazuju da se ispod linije siromaštva nalazi 52 odsto žena, a oko 47 odsto muškaraca.

“Svaka treća žena strepi od gubitka posla, a mnoge žene rade bez ugovora o radu, bez plaćenog radnog staža i doprinosa za penzijsko, socijalno i zdravstveno osiguranje. One često nemaju parvo na odsustvo na radu i plaćen godišnji odmor i ne uživaju nikakvu zaštitu na radu”, upozorila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je ukazala i na to da su profesije gde češće rade žene slabije plaćene, kao što je slučaj sa prosvetom, zdravstvom i novinarstvom.

“Posebno su ugrožene žene na selu i one uglavnom nisu nosioci gazdinstava, ali zato itekako rade u poljoprivredi, ali neplaćeno i često su bez ikakvih primanja ili s minimalnim ili porodičnim penzijama. Ovo najbolje ilustruje podatak da je tek 14 odsto žena stalno zaposleno na gazdinstvima, a čak 85 odsto muškaraca”, navela je Brankica Janković.

Ona je dodala i da se u Srbiji u najčešće domaćinstva vode na muškarce, dok su samačka domaćinstva uglavnom ženska.

Žene su najzastupljenije u kategoriji izdržavanih lica, a potom slede žene kojima je glavni izvor prihoda penzija i socijalna primanja.

“Lošiji položaj izuzetno je vidljiv i kod starijeg stanovništva, ali i tu možemo primetiti da žene u proseku primaju manju penziju nego muškarci, i to oko 20 odsto manju starosnu, a oko 16 odsto manju invalidsku”, navela je Brankica Janković.

Ona je ukazala da kada je reč o starosnoj diskriminaciji, još jedan problem s kojim se češće suočavaju žene nego muškarci jeste da poslodavci izbegavaju da zapošljavaju žene koje imaju više od 50 godina, te one, nakon gubitka radnog mesta, skoro da nemaju šansu da nadju novo zaposlenje.

Poverenica je zaključila da je ključ borbe protiv siromaštva odgovorna i adekvatno kreirana socijalna politika koja se bazira na validnim podacima i koja predstavlja izuzetno važan deo ekonomske politike.

Prema njenim rečima, bitan je i adekvatan rad socijalnih službi koji ne predstavlja samo dodelu novčane socijalne pomoći, već i stručan rad sa siromašnim pojedincima.

“Veći broja radnih mesta je jedini način izlaska iz siromaštva, kao i obrazovanje koje je jedan od uslova za bolje pozicije i životne mogućnosti. Takodje, razbijanje stereotipa i predrasuda je važno za sprečavanje diskriminacije prilikom zapošljavanja i uopšte u oblasti rada i radnih odnosa”, smatra poverenica.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike