U trendu

„Sistematsko nasilje nad Srbima na KiM“

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić istakao je danas, povodom brojnih incidenata nad srpskim narodnom u južnoj srpskoj pokrajini, da je poslednji trenutak da međunarodna zajednica ispuni svoje obaveze i zaštiti nedužnu nejač od sistematskog nasilja.

Đurić je na konferenciji za novinare naglasio da smo suočeni sa nizom incidenata protiv srpskog naroda, što predstavlja opasno ugrožavanje stabilnosti i opstanak srpske zajednice na KiM.

Samo u maju zabeležen je veliki broj incidenata, naveo je Đurić prenevši brojne primere sistematskog nasilja nad Srbima.

Ukazao je na krađu stoke porodicama koje žive od stočarstva, kamenovanje medicinskih ustanova u srpskim sredinama, ali i slučaj kamenovanja povratnika koji su u 28.maja u selu Petrič došli da proslave praznik Svete Trojice, ali i poslednji slučaj, od sinoć, gde su Albanci napali Srbe i naneli povrede čak petomesečnoj bebi.

Kao poslednju informaciju koju je dobio preneo je da je našem reditelju i autoru koji se bavi pitanjem srpskog nasledna na KiM, Borisu Malagurskom, koji je trebalo da prisustvuje projekciji svog filma, uručena zabrana ulaska u pokrajinu.

„Srbija postavlja pitanje međunarodnoj zajednici šta je to što je potrebno da se desi da dođe do organizovane reakcije hiljade predstavnika međunarodnih misija koje imaju jasan mandat, nalog i misiju da spreče ovakve događaje i kampanju nasilja, koja je očiglendo sistematska, i direktna posledica političke negativne klime koju separatisti stvaraju naspram srpskog stanovništva“, kazao je Đurić.

On je istakao da Beograd zahteva ne samo od Kfora, UNMIK-a i Euleksa već i najuticajnijih evropskih i svetskih država, da učine što je njihova odgovornost, a to je da se na KiM osigura mir za sve građane.

„Ćutanje u situaciji da imamo dokazanu i nedvosmislenu akciju sa ciljem zastrašivanja je isto što i saučesništvo. Za ovo nasilje nema nikakvog opravdanja“, proučio je direktor Kancelarije za KiM.

Ukazao je na činjenicu da izjave najviših zvaničnika u Prišine, koji su prethodnih dana ponavljale, kako se protive postizanju kompromisa i dogovora, koji bi podrazumevao da obe strane zadovolje svoje interese, zajedno s ovim nasiljem, koje nema osudu Prištine i reakcije na terenu, predstavlja ozbiljan korak nazad u procesu normalizacije odnosa.

„Onaj ko misli da sa Srbijom može da razgovara sa batinom u ruci pogrešno procenjuje situaciju na terenu, kao i oni koji misle da će Srbija prihvatiti da se ovakve stvari guraju pod tepih“, podvukao je Đurić.

Upitan šta ako međunarodna zajednica ne reaguje na incidente, Đurić je rekao da je neophodna reakcija i ponovio da ćutanje na nasilje znači odobravanje nasilja.

„Siguran sam da je ovako duga lista napada u mesec dana posledica negativne političke klime koju stvaraju separatističke vođe u Prištini. Njima da kažu da prestanu mogu samo njihovi mentori i podržavaoci iz međunarodne zajednice i to je njihova odgovornost i obaveza i po rezolucijama, ali i politička i moralna obaveza“, rekao je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar