Škot odustao od eutanazije radi lečenja u Beogradu!

Škot Kolin Kempbel, oboleo od multiple skleroze, koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na jednoj klinici u Švajcarskoj, odustao je od tog plana da bi se prijavio za eksperimentalni program lečenja matičnim ćelijama na klinici medicinskog lanca „Svis Medika“ u Beogradu.

Kempbel je rekao da će odložiti termin za eutanaziju na klinici „Lajf Serkl“ u Bazelu, gde je prvobitno u te svrhe trebalo da bude primljen 15. juna, ukoliko bude prihvaćena njegova prijava za lečenje novom terapijskom metodom u Beogradu, prenosi škotski list „Herald“.

Dvanaestodnevno lečenje na klinici „Svis Medika“ u Beogradu košta oko 15.000 do 16.000 funti, pri čemu se pacijentima ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija za koje je dokazano da obnavljaju mijelin – masni omotač nervnih ćelija koji multipla skleroza razara – čime bi se poboljšala funkcija mozga i pokretljivost.

Više eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana s ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji, objašnjava „Herald“.

Kempbelu je lečenje na klinici u Beogradu predložio njegov stanodavac Robert Mor, koji poznaje 36-godišnju ženu lečenu na klinici „Svis Medika“.

Ona je, kaže Mor, na beogradsku klinicu ušla u invalidskim kolicima, a kada je izašla – žalila se jedno na umor posle dugih setnji.

„Terapija matičnim ćelijama ne leči ovu bolest, ali bi mogla da mu učini život boljim, a to mu ja želim“, kaže Mor.

Kembel (56) navodi da se za lečenje novom terapijom prijavio jer „nema šta da izgubi“.

„Nadam se da ću ući u program lečenja, a ako ne, onda 15. juna idem tamo gde sam planirao“, kaže ovaj bivši strastveni fudbaler, plivač i teniser, kome je primarna progresivna multipla skeloza dijagnostikovana kada je imao 34 godine.

Reč je retkom obliku bolesti koja rezultira sigurnim pogoršanjem bez perioda oporavka.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Cezar

    nadajmo se da će naši unuci imati bolje uslove za život

  2. djibril

    strašno što postoji toliko bolesti koje ne mogu da se leče

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike