Škot odustao od eutanazije radi lečenja u Beogradu!

Škot Kolin Kempbel, oboleo od multiple skleroze, koji je planirao da se podvrgne eutanaziji i okonča sebi život na jednoj klinici u Švajcarskoj, odustao je od tog plana da bi se prijavio za eksperimentalni program lečenja matičnim ćelijama na klinici medicinskog lanca „Svis Medika“ u Beogradu.

Kempbel je rekao da će odložiti termin za eutanaziju na klinici „Lajf Serkl“ u Bazelu, gde je prvobitno u te svrhe trebalo da bude primljen 15. juna, ukoliko bude prihvaćena njegova prijava za lečenje novom terapijskom metodom u Beogradu, prenosi škotski list „Herald“.

Dvanaestodnevno lečenje na klinici „Svis Medika“ u Beogradu košta oko 15.000 do 16.000 funti, pri čemu se pacijentima ubrizgava do 300 miliona matičnih ćelija za koje je dokazano da obnavljaju mijelin – masni omotač nervnih ćelija koji multipla skleroza razara – čime bi se poboljšala funkcija mozga i pokretljivost.

Više eksperimentalnih klinika u svetu ispituje terapiju matičnim ćelijama kao način da se odloži degeneracija povezana s ovom bolešću, a takva terapija nije dostupna u britanskom Nacionalnom zdravstvenom sistemu niti na privatnim klinikama u Britaniji, objašnjava „Herald“.

Kempbelu je lečenje na klinici u Beogradu predložio njegov stanodavac Robert Mor, koji poznaje 36-godišnju ženu lečenu na klinici „Svis Medika“.

Ona je, kaže Mor, na beogradsku klinicu ušla u invalidskim kolicima, a kada je izašla – žalila se jedno na umor posle dugih setnji.

„Terapija matičnim ćelijama ne leči ovu bolest, ali bi mogla da mu učini život boljim, a to mu ja želim“, kaže Mor.

Kembel (56) navodi da se za lečenje novom terapijom prijavio jer „nema šta da izgubi“.

„Nadam se da ću ući u program lečenja, a ako ne, onda 15. juna idem tamo gde sam planirao“, kaže ovaj bivši strastveni fudbaler, plivač i teniser, kome je primarna progresivna multipla skeloza dijagnostikovana kada je imao 34 godine.

Reč je retkom obliku bolesti koja rezultira sigurnim pogoršanjem bez perioda oporavka.

(Tanjug)