U trendu

Skot: Svi u regionu treba da izbegavaju povišenu retoriku

Američki ambasador Kajl Skot u razgovoru s predsednikom Tomislavom Nikolićem rekao je da svi u regionu treba da izbegavaju „povišenu retoriku“, pošto je stabilnost preduslov za napredak, saopštila je danas Ambasada SAD.

Ambasada je navela da se Skot sastao se s Nikolićem kako bi razgovarali o proteklo godini i budućoj saradnji, pošto je prethodno predsednikov kabinet saopštio da je Nikolić u tom razgovoru izrazio nadu da će se odnosi Srbije i SAD poboljšati s novim predsednikom Donaldom Trampom.

Skot je rekao SAD nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, i da ohrabruju Srbiju i Kosovo da traže mogućnosti ka napredovanju u sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Prema Ambasadi SAD, Nikolić je izrazio stavove o potrebi da se izgrade još snažniji odnosi u budućnosti, uprkos različitim stavovima dveju zemalja o statusu Kosova, a Skot je rekao da je stabilnost u regionu preduslov za budući napredak i da svi treba da izbegavaju povišenu retoriku.

Skot je pohvalio napredak Srbije u oblasti ekonomske stabilnosti i rasta. On se osvrnuo na otvaranje četiri poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije s EU u 2016. godini. Rekao je i da su četiri milijarde dolara američkih investicija i 16.000 ljudi koji rade za američke kompanije u Srbiji jasni pokazatelji snage i živosti bilateralnih odnosa, saopštila je ambasada.

Nikolić i Skot su se saglasili da nastave kontakte i izrazili su nadu da će se nove osnove za poboljšanje odnosa između dve zemlje uskoro razviti.

Ambasador SAD je takodje istakao da je sastanak američkog potpredsednika Džoa Bajdena s premijerom Aleksandrom Vučićem danas u Davosu pokazatelj važnosti tih odnosa za SAD.

Nikolić je, po  saopštenju njegovog kabineta, izrazio nadu da će odnosi Srbije i SAD biti bolji s dolaskom adminsitracije Donalda Trampa.

„Ja ću uvek govoriti iskreno i otvoreno, i štititi Ustav Republike Srbije. Razumem da vi bezuslovno podržavate nešto na čije ste stvaranje direktno uticali. Vi ste sprovodjenjem svoje volje stvorili mnoge nevolje i ja se nadam da će sa novom administracijom takvo ponašanje da prestane“, rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, bez obzira na pritisak velikih sila „koje su se okupile oko promocije te nezavisnosti“.

Iz Beograda je u subotu posle skoro dve decenije krenuo prvi voz za Kosovsku Mitrovicu, ali se zaustavio u Raški i vratio u Beograd. Na vozu je na dvadesetak jezika pisalo „Kosovo je Srbija“, a unutrašnjost je bila ukrašena fotografijama fresaka iz srpskih manastira.

„Za njih je provokacija voz ukrašen srpskim obeležjima, i na taj voz su krenuli bombama i dugim cevima, bez odobrenja KFOR-a. Niko ne postavlja pitanje da li je provokacija to što po teritoriji Kosova idu sa obeležjima velike Albanije i javno promovišu tu besmislenu ideju“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar