U trendu

Skroza: Skandalozno što je Vučić govorio na panelu Sloboda medija u krizi u Davosu

Novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skroza ocenila je danas da je skandalozno to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio u Davosu na panelu „Sloboda medija u krizi“, kao i da je skandalozno i to što je za stanje medija u Srbiji indirektno optužio opozicione snage i nezavisne medije.

Skroza je za agenciju Beta kazala da Vučić nije trebalo da govori na tom panelu na Svetskom ekonomskom forumu jer, kako je rekla, u svim relevantim evropskim istraživanjima dobija negativne ocene o stanju sloboda medija.

„Nema nikakvog opravdanja da se na takav panel pozove čovek koga i evropske institucije označavaju kao predsednika države u kojima su ugrožena prava medija. To nije samo naša ocena, nego i svih relevantnih istraživanja medijskih sloboda“, rekla je Skroza.

Ona je kazala i da Vučić na predavanju nije rekao da je za stanje u medijima zaslužna njegova vlast, Vlada i on sam.

„To je bila glumljena samokritika, jer sve što je loše rekao, rekao je zapravo o opoziciji. Rekao je neistinu da je jedini političar koji odgovara na sva pitanja novinara, to nije tačno. Znamo da postoje mediji koji nemaju prolaz ka njemu, koji od njega ne mogu da dobiju ni izjavu ni intervju“, rekla je Skroza.

Ona je dodala da je Vučić izrekao neistinu da odgovara na sva pitanja novinara i dodala da on retko kada uopšte odgovara na pitanja.

„On je glumljenu samokritiku iskoristio da potkači svoje političke neprijatelje. Nesuvislo je pričao o tome kako ko naziva novinarke, vrlo prostačkim jezikom za takav skup“, ocenila je Skroza.

Skroza je dodala da je Vučić na panelu ponizio narod rečima da i pored svih uspeha, narod kaže da nije zadovoljan i da živi siromašno, za šta je optužio medije koji, prema njegovim rečima, ne nude činjenice, već emocije.

„On će se nama prvom prilikom pohvaliti kako ga je čak i Rojters u Davosu zvao da priča o slobodi medija i šta se mi onda žalimo“, rekla je Skroza.

Prema njenoj oceni, iza poziva da Vučić učestvuje na tom panelu su finansijski i politički interesi, a kako je dodala, od tog nastupa profitirao je jedino Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče na panelu „Sloboda medija u krizi“ na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da nije ponosan na stanje slobode medija u Srbiji ali je izrazio uverenje da će se ono poboljšati za godinu ili dve.

Branka Dragović (NDNV): Ni Njuz.net ne bi smislio šaradu kao što je Vučićev nastup u Davosu

Predsednica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Branka Dragović izjavila je danas da ni satirični portali ne bi mogli da smisle „takvu šaradu“ kao što je nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na debati o slobodi medija u Davosu.

„Ni Njuz.net ne bi domislio takvu šaradu kao što je nastup Vučića na debati o slobodi medija u Davosu. Ako je ideja organizatora bila da uživo prikažu jednog autokratskog lidera, protivnika slobode medija, onda su u tome i uspeli“, kazala je Branka Dragović agenciji Beta.

Prema njenim rečima, neko ko je ključni protagonista i proizvodjač lažnih vesti u svojoj zemlji nije propustio ni u Davosu priliku da se pohvali „imaginarnim ekonomskim uspesima, niti da pecne“ opoziciju u Srbiji, prebacujući na nju ovaj put odgovornost za gušenje medijskih sloboda u Srbiji jer je, „eto, nesklona provladinim novinarima“.

„Zbog vremenskog ograničenja debate nije uspeo da pomene Djilasa i Šolaka, ali sve ostalo iz njegovog redovnog repertoara je pomenuto. Moguće da nije razumeo temu debate, ili se prosto nije snašao nenaviknut na medijsko okruženje u kojem ne dominiraju njegovi držači mikrofona. Ono što je ipak razumeo izneo je u opasci da je prodaja emocija u medijima više na ceni nego činjenice, jer je to zapravo recept koji i sam primenjuje na medijskoj sceni Srbije“, navela je Branka Dragović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.