Skrozza: Sloboda se danas mora osvajati svakoga dana iznova

Novinarki nedeljnika „Vreme“ Tamari Skrozza večeras je u kulturnom centru Rex u Beogradu uručena nagrada „Osvajane slobode“ koju dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“.

Po dobijanju nagrade Skrozza je rekla da se sloboda danas u Srbiji mora osvajati na svakom planu i svakoga dana iznova.

Ona je rekla da je poražavajuće što danas nestaju slobodni mediji, što novinari moraju da štrajkuju gladju radi odbrane svojih osnovnih prava, što svako ko vredi završava oblaćen na naslovnim stranama tabloida, i što su lopovluk, bezobrazluk i primitivizam postali deo društvene klime. 

„Svaki lični izbor koji iole odskače od tradicionalnog, osudjen je na osude, na muku i na borbu. Svaki politički i javni, podrazumeva razapinjanje na krst, blaćenje, moćne ili manje moćne neprijatelje. Uskraćeno nam je pravo na normalno lečenje, na normalno obrazovanje, pa i na normalno kretanje gradom raskopanim samo i isključivo iz političkih razloga – bez ikakve empatije prema ‘običnom’ čoveku“, rekla je Skrozza.

Ona je dodala, da možda ništa od toga ne bi bilo toliko strašno, da „mi nismo toliko umorni i potrošeni, zadihani od višedecenijskog maratona i borbe koja često izgleda besmislena“.

Ipak, kako je navela, misli da dobitnice te nagrade koja je večeras dodeljena 17 put, nisu totalno poražene, i da „raspad, jad i trulež koji vide oko sebe nije znak da su bile neuspešne“.

„Protiv nekih okolnosti jednostavno nije moglo, iako su mnoge žene – a listom sve dobitnice ove nagrade – učinile najviše što je bilo moguće. A to, samo po sebi, nije poraz. Jer i borba se računa. Nismo poražene i zato što se još uvek borimo, što mrdamo, što se ne damo, i što je delo onih koje nažalost više nisu medju nama – i dalje živo i značajno. Uostalom, i ova nagrada se diči tim trajnim glagolom – osvajanjem, nečim što traje i što ne može tek tako da se završi“, istakla je Skrozza.

Nagrada „Osvajanje slobode“ dodeljuje se svake godine 24. septembra – na dan izborne pobede nad Miloševićem 2000. godine. Fond „Maja Maršićević Tasić“ osnovan je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na ženu koja je osvajala slobodu i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

Nagradu koju čine skulptura vajara Mrdjana Bajića i plaketa,  Skrozzi je u ime žirija uručila prošlogodišnja dobitnica nagrade i predsednica žirija Ljiljana Spasić.

Ovogodišnji žiri činile su sve dosadašnje dobitnice nagrade: Ljiljana Spasić, Danica Vučenić, Danica Popović, Brankica Stanković, Dubravka Stojanović, Aida Ćorović, Srbijanka Turajlić, Mirjana Karanović, Lila Radonjić, Hedvig Morvai-Horváth, Borka Pavićević, Ružica Djindjić, Biljana Srbljanović, Goranka Matić i Olja Bećković.

Nagrada se inače dodeljuje ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu, a simbolično se uručuje 24. septembra, na dan izbora 2000. godine, nakon kojih je pao režim Slobodana Miloševića.

Tamara Skrozza bavi se novinarstvom i medijima dvadeset godina, a uglavnom je fokusirana na teme u vezi s medijima, politikom i društvenim fenomenima.

Ona je i dobitnica nagrade „Jug Grizelj“ za 2015. godinu i nagrade „Ličnost godine 2016“  za doprinos u medijima, misije OEBS u Srbiji.
 
Nagradu „Osvajanje slobode“ dodeljuje fond „Maja Maršićević Tasić“ koji je osnovan 2001. godine u spomen na Maju Maršićević-Tasić koja je, kao novinar, objavila više od 300 članaka, a, kao članica Gradjanskog saveza Srbije, bila direktor kampanje „Srbija je naša zemlja“.

Maja Maršićević Tasić je bila i poslanik u Skupštini Srbije posle petooktobarskih promena i šefica kabineta ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovića. Poginula je u saobraćajnoj nesreći marta 2001. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike