U trendu

Skupština je fabrika škart robe

Vlada u senci Demokratske stranke (DS) saopštila je danas da skoro polovina zakona donetih u Narodnoj skupštini ove godine predstavlja izmene i popravke prethodnih propisa, ocenivši da se parlament pretvorio u fabriku koja proizvodi „škart robu“.

„Oko 45 odsto donetih zakona u Narodnoj skupštini od početka ove godine do sada otpada upravo na te zakone, koji predstavljaju popravku već donetih zakona, a tek 16 odsto je pravih, novih zakona koji su nažalost kandidati za izmene i dopune, jer sadrže greške u fazama koje su prethodile njihovom donošenju“, izjavio je ministar pravde vlade u i Momčilo Grubač, prema saopštenju DS.

Prema njegovim rečima, izmene i dopune postale su „glavni proizvod“ Skupštine, i donose se „rafalno“.

On je naveo da se zakoni donose bez javne diskusije, kao i da je 71 odsto zakona donetih u prvoj godini izglasano po kratkom postupku, uprkos „restriktivnoj odredbi skupštinskog poslovnika, koja kaže da je taj postupak izuzetan i da se može primenjivati samo u krajnjoj nuždi“.

Kako je napomenuo Grubač, za vladajuću većinu na čelu sa Srpskom naprednom strankom uobičajeno je i donošenje „leks specijalisa“ kad god im smeta odreba regularnog zakona, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar