U trendu

Skupština Kosova nije usvojila amandman o Specijalnom sudu

Skupština Kosova na današnjoj sednici nije usvojila predlog amandmana 24 na Ustav Kosova koji je trebalo da predstavlja osnov za formiranje Specijalnog suda za pretpostavljenje zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). 

Pre početka skupštinske diskusije, premijer Kosova Isa Mustafa zatražio je od poslanika kosovskog parlamenta da podrže predlog amandmana na Ustav koji će omogućiti osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Na sednici parlamenta, Mustafa je rekao da je amandman rezultat razmene pisama izmedju predsednice Kosova Atifete Jahjaga i tadašnje visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je ratifikovana u Skupštini Kosova prošle godine.U proceduri koja je usledila, Ustavni sud Kosova je ocenio da amandman ne predstavlja gaženje ljudskih prava i sloboda.

„U cilju ispunjavanja naših obaveza, i ubeđen da će formiranje specijalnih veća doprineti jačanju pravde, nikako ne dovodeći u pitanje čistotu borbe OVK, pozivam vas da glasate za amandmane“, rekao je Mustafa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.