U trendu

Skupština Mjanmara sutra bira predsednika

Parlament Mjanmara sutra bira novog predsednika zemlje izmedju tri kandidata od kojih je jedan, koji važi za favorita, dugogodišnji saradnik Nobelovke Aung San Su Ći.

Partija Aung San Su Ći, Nacionalna liga za demokratiju (NLG), osvojila je ubedljivu većinu u oba doma parlamenta na izborima 8. novembra i očekuje se da će poslanici potvrditi za novog predsednika zemlje nominovanog Tina Ćoa (Htin Kyaw). Tin Ćo jedan je od dvojice nominovanih iz Nacionalne lige za demokratiju. 

Novi predsednik treba da preuzme dužnost 1. aprila.

Prema izbornom sistemu Mjanmara predsednik se bira medju kandidatima koje predloži svaki od dva doma parlamenta, i jednog kandidata koga predloži vojska. Vojska zadržava četvrtinu mesta u parlamentu.

Pored Tin Ćoa, kandidati su još jedan predstavnik partije NLD Henri Van Tio (Henry Van Tio) i kandidat vojske Mjint Sve (Myint Swe), general u penziji.

Predsednik parlamenta Man Vin Haing Tan objavio je danas da će se sutra glasati za predsednika pošto su poslanici potvrdili da sva tri kandidata ispunjavaju potrebne uslove.

Prema ustavu Mjanmara Su Ći ne može da bude predsednik jer su joj deca strani državljani. Njena dva sina su britanski državljani kao što je bio i njen pokojni muž.

Su Ći je rekla da će biti „iznad“ predsednika i da će vladati iza scene.

Nova vlada će biti prva demokratski izabrana vlada u Mjanmaru za više od pola veka.

Ogromna pobeda NLD-a odraz je velike javne podrške Su Ći koja se decenijama borila za okončanje diktature u Mjanmaru i koja je neprikosnoveni vodja svoje stranke. Dobila je Nobelovu nagradu za mir dok je bila u kućnom pritvoru 1991. godine. Vojna hunta koja je strahovala od njene političke popularnosti držala je u pritvoru više od 15 godina, uglavnom u kućnom pritvoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.