U trendu

Skupština NUNS-a: Stanje novinarskih i medijskih sloboda u Srbiji dramatično

Nezavisno udruženje novinara Srbije i druga novinarska i medijska udruženja nastaviće dijalog sa Vladom Srbije da bi se unapredilo dramatično stanje prava i sloboda novinara i medija, ali ukoliko do kraja godine ne bude pozitivnih rezultata NUNS zadržava pravo da se povuče iz pregovora i iz izrade nove Medijske strategije, zaključeno je na vanrednoj Skupštini NUNS-a u Beogradu.

Na Skupštini NUNS-a održanoj u beogradskom Medija centru rečeno je da su ključne teme poboljšanje procesa projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu, unapredjenje bezbednosti i sigurnosti novinara i izrada nove Medijske strategije.

U saopštenju Izvršnog odbora NUNS-a navodi se da je na Skupštini istaknuto da je „proces budžetskog projektnog sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju deformisan u snažan koruptivni mehanizam kojim se novcem gradjana nagradjuju provladini mediji koji, umesto objektivnog informisanja, služe za propagandu vladajuće nomenklature, posebno SNS“.

Navodi se da je u 2018. godini do 15. oktobra za sufinansiranje medija u Srbiji potrošeno više od 11,5 miliona evra, od čega je najveći deo raspodeljen provladinim medijima, medju kojim i tabloidima koji svakodnevno krše etičke i profesionalne standarde, a u nekim konkursima registrovano je brutalno kršenje zakona kroz dodelu novca neregistrovanim ili naknadno registrovanim medijima.

Na Skupštini je ukazano da su u komisijama za ocenjivanje medijskih projekata najbrojniji predstavnici nerenomiranih, javnosti nepoznatih i vlastima naklonjenih udruženja, koji svojim odlukama diskriminišu nezavisne, odgovorne, objektivne i za vlast nepodobne medije.

Zaključeno je da će NUNS zajedno sa partnerima u neformalnoj medijskoj koaliciji hitno tražiti izmene i dopune normi o projektnom sufinansiranju kako bi se sprečile zloupotrebe koje ukazuju na udruženi kriminalni poduhvat vlasti i njima bliskih medija.

Pored toga, preduzeće sve pravne mere, uključujući i krivično gonjenje, protiv članova konkursnih komisija koji svesno krše zakonske norme.

„Zajedno sa drugim udruženjima NUNS će i dalje u Timu za dijalog s Vladom zahtevati rešavanje brojnih problema na medijskoj sceni, s tim što je taj pregovarački proces oročen do kraja godine. Ukoliko do tada ne bude rezultata NUNS zadržava pravo da se povuče iz pregovora, ali i iz Radne grupe za izradu nove Medijske strategije“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Skupština raspravljala i o statusnim pitanjima unutar organizacije i zaključila da se moraju poboljšati odnosi sa društvima i fondacijama NUNS-a, kao i da se unapredi komunikacija sa članstvom Udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.