U trendu

Skupština raspravlja o smanjenju broja zaposlenih

Skupština Srbije počela je danas raspravu o 14 tačaka dnevnog reda, među kojima je i predlog Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji predviđa smanjenje broja zaposlenih u naredne tri godine.

Prva tačka dnevnog reda je predlog Zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije.

U obazloženju zakona navodi se da se nekretnine, stanovi, stambeni objekti, poslovni prostori, poslovne zgrade, garaže i garažna mesta čiji je vlasnik Republika Srbija, prodaju radi ostvarivanja dodatnih prihoda budžeta Srbije bez povećanja poreskog opterećenja za građane i privredu.

Prema tom predlogu država ne može da proda nepokretnosti koje koriste autonomne pokrajine, lokalna samouprava ili javna preduzeća, potom ne može da proda zadužbine, nepokretnosti koje su u procesu vraćanja oduzete imovine i obeštećenja, koje koriste diplomatska predstavništava, vojni objekti ili koje su oduzete na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi Zakona o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost, izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama, Zakona o javnom dugu i Zakona o Registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

Poslanici će raspravljati i o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju i Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i o izmenama i dopunama dva finansijska ugovora Srbije i Evropske investicione banke za Projekat Klinički centri.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o udžbenicima, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru predviđa se maksimalni broj zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, sistemu državnih organa, sistemu javnih službi i sistemu autonomne pokrajine.

Kako je navedeno u obrazloženju, smanjenje broja zaposlenih u narednom trogodišnjem periodu bi trebalo da dovede do smanjenja rashoda za zarade zaposlenih sa sadašnjih 11,8 odsto na nivo od osam odsto BDP godišnje.

Predlogom zakona određeno je i da zaposleni kojima prestane radni odnos u postupku racionalizacije imaju pravo na otpremninu u visini trećine plate po godini rada.

Današnja sednica parlamenta sazvana je na zahtev Vlade Srbije. Sednici prisustvuju ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i ministar finansija Dušan Vujović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.