U trendu

Skupština Srbije danas o plavim šlemovima

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće danas plan učešća vojske i policije u operacijama UN i EU u 2016, po kome je predvidjeno angažovanje do 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 18 iz redova Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predvidjeno je da srpski „plavi šlemovi“ u multinacionalnim operacijama UN i EU budu angažovani kao vojni posmatrači, štabni oficiri, medicinsko osoblje, članovi autonomnih timova za zaštitu brodova…

Uz postojeće misije UN i EU, planirano je i učešče u novim poput vojne operacije pomorskih snaga EU u Mediteranu, Misije EU za obuku u Centralnoafričkoj Republici, kao i dve mirovne operacije UN u Sudanu i jednoj u Južnom Sudanu.

Planirano je i učešće u četiri nove mirovne misije UN – na Bliskom istoku, u Republici Mali, Zapadnoj Sahari, kao i u Džami i Kašmiru.

Pripadnici VS i Ministarstva odbrane učestvuju u operacijama UN i EU u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, na Bliskom istoku, u Somaliji, na Kipru kao i u Centralnoafričkoj Republici i u Republici Mali dok su pripadnici MUP-a angažiovani na Haitiju, u Liberiji i na Kipru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar