U trendu

Skupštini nedostaju planovi nabavki za dve godine

Najviši organi vlasti, medju kojima Vlada i predsednik Srbije, zanemarili su u neočekivanoj meri zakonsku obavezu objavljivanja informacija o radu tokom novembra 2015. godine, saopštio je danas poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

U saopštenju poverenika navodi se da je kontrolisano objavljivanje podataka o radu vlade, predsednika, Skupštine Srbije, Republičkog javnog tužilaštva, Ustavnog suda i Vrhovnog kasacionog suda, a od tih šest organa samo je Vrhovni kasacioni sud izradio informator u skladu sa zakonom.

Ostalih pet imalo je nepravilnosti u podacima o sredstvima rada, platama, javnim nabavkama i o budžetu za tekuću godinu, precizirano je u saopštenju.

„Neprijatno iznenadjenje predstavlja informator o radu Narodne skupštine koja je više puta bila nagradjivana za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, i zbog izuzetno sadržajnog i redovno ažuriranog informatora o radu“, naveo je poverenik.

Prema njegovim rečima, ove godine ustanovljeno je da skupštini nedostaju planovi javnih nabavki Skupštine Srbije za 2014. i 2015. godinu, a da su podaci o sredstvima rada neažurirani.

Svim navedenim organima, izuzev Vrhovnog kasacionog suda, upućeni su dopisi kojima je ukazano na obavezu, značaj i potrebu objavljivanja podataka o radu organa, kao mere za unapredjenje javnosti njihovog rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.