U trendu

„Skupštinska rasprava od 72 sata bila je farsa“

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ocenila je večeras da amandmani na Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalnih samouprava nisu ozbiljni jer njihova poenta nije bio ravnomeran regionalni razvoj.

Kaže da se pojedinim amandmanima predlagalo da se Beogradu poveća učešće u porezu na zarade u odnosu na zakon iz 2011.

Inače, Predlogom Zakona o izmenama Zakona o finasiranju loklane samouprave predviđeno je da od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju loklanim samoupravama umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima ubuduće ostaje 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok se Beogradu prihodi smanjuju više, da umesto 70 odsto ostaje 66 odsto.

„Ovo nisu bili ozbiljni amandmani i to govori da je cela rasprava od 72 sata bila jedna farsa koja dokazuje da ravnomerni regionalni razvoj ovde nije bila poenta„, rekla je Brnabić u skupštini.

Istakla je da se tokom donošenja izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava vodilo računa da najmanje budu pogođene najsiromašnije lokalne samouprave.

Brnabić je podsetila da je Beograd podneo najveći teret, jer ima najveće prihode od poreza na zarade.

Kaže da je pojedinim amandmanima predloženo da se Crnoj Travi u najbojem slučaju da 77 odsto, a Beogradu 87 odsto, dodajući da ne razume zašto su poslanici imali želju da nagrade Beograd u odnosu na druge opštine i gradove.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave, pošto je rasprava u načelu završena.

Očekuje se da će se poslanici o tim izmenama zakona izjašnjavati sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.