U trendu

Slavković: Nije ispoštovan rok za izgradnju kompleksa Novi Niš

Zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković izjavio je danas da ugovor, kojim se američka kompanija „Clean earth capital Srbija“ obavezala da izgradi kompleks „Novi Niš“ nije ispoštovan u dve ključne stvari – u roku i u obezbedjivanju bankarske garancije.

Kompleks je trebalo da bude izgradjen na zemljištu nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“.

„Ugovorom je predvidjeno da grad Niš aprila ove godine preda Vojsci Srbije na ime dobijenog zemljišta kasarne 21.000 kvadrata stambenog prostora. U toku su pregovori grada, Ministarstva odbrane i investitora da se rok produži na još tri ili četiri godine, koliko investitor traži“, izjavio je Slavković.

On je, na konferenciji za novinare rekao da u gradskoj administraciji ne postoji garancija investitora u formi obrasca koji zakon propisuje.

Prema njegovim rečima, u administraciji postoji obaveštenje Narodne banke da je kod Rajfajzen banke u Beogradu položena garancija od 10 miliona evra.

„Kada sam zvao Rajfajzen banku oni su mi prilično ružno odgovorili „zar zaista mislite da će neko da ostavi u banci četiri godine 10 miliona evra?“, kazao je Slavković.

Kompanija „Clean Earth Capital Srbija“ je zemljište bivše kasarne površine 15 hektara kupila decembra 2011. godine za milion i po evra, a osim parama, američka kompanija je tu lokaciju trebalo da plati i sa 21.000 kvadrata stambenog prostora.

Investitor je postavljanje temelja stambeno-poslovnog kompleksa najavio još za sredinu 2012. godine, medjutim radovi ni do danas nisu krenuli.

Na pitanje novinara Bete kada će početi izgradnja „Novog Niša“ direktor firme „Novi Niš nekretnine“ Goran Mraović je rekao „da ne mogu da grade bez gradjevinske dozvole“.

„U ponedeljak smo Upravi za planiranje i izgradnju grada Niša podneli sva potrebna dokumenta za izdavanje lokacijskih uslova. Uprava ima rok od 15 dana za izdavanje lokacijskih uslova i još pet dana za izdavanje gradjevinske dozvole“, kazao je Mraović.

Načelnik gradske Uprave za paniranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović potvrdio je da je kompanija „Clin ert kapital Srbija“ ove nedelje podnela zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, što je preduslov za dobijanje gradjevinske dozvole.

„Zahtev će biti odobren ukoliko je u skladu sa urbanističkim projektom koji su podneli pre otprilike dve godine. Ukoliko postoji odstupanje imaće dodatni rok da ga usklade“, podvukao je Mihalović.

Prema prvobitnim najavama, američka kompanija bi u izgradnju „Novog Niša“trebalo da uloži oko 60 miliona evra.

Planirano je da kompleks sadrži savremeni biznis centar, hotel, stambene objekte površine oko 100.000 kvadrata, šoping centar, vodeni park, sportske terene, bazen, zgradu univerziteta, studentski dom, luksuzne apartmane i bolnicu.
                                                             

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar