U trendu

SLD: Peticija protiv Darvina je versko-ideološki pamflet protiv suštine nauke

Etički komitet Srpskog lekarskog društva (SLD) uputio je danas pismo nadležnim institucijama u kome je ocenio da je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u obrazovnom sistemu, „versko-ideološki pamflet uperen protiv same suštine nauke“.

Komitet je u pismu upućenom Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje i Predsedništvu SANU naveo da „uznemiruju saznanje da 166 uglednih gradjana, uključujući i neke naučnike, ne razume i ili podredjuje nauku religijskim ubedjenjima i ideologiji“.

„Teorija evolucije nije samo naučno vidjenje našeg porekla, već je nezamenljivo orudje u svekolikoj nauci, uključujući i medicinu. Svodjenjem teorije evolucije na ‘Darvinovu teoriju’, negira se vek i po razvoja našeg razumevanja evolucije i krupnih konceptualnih promena do kojih je došlo u medjuvremenu“, navodi se u pismu.

Dodaje se da autori peticije „prenebregavaju činjenicu da se teorija evolucije i dalje razvija i da upravo taj specifični kvalitet razlikuje naučnu teoriju od religijske dogme“.

„Ako u peticiji ima ičega dobrog, to je svest da o evoluciji mora više da se razgovara, da se zablude iznose na videlo i da gradjani steknu potpuniju predstavu o tome šta jeste i šta nije teorija evolucije“, naveo je Etički komitet Srpskog lekarskog društva.

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije Čarlsa Darvina u školama i fakultetima, grupa profesora, akademika i lekara podnela je Skupštini Srbije, Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, SANU, univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu i senatima Univerziteta u Kragujevcu i Univerziteta u Banjaluci.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za nauku i obrazovanje Muamer Zukorlić izjavio je ranije da učenicima i studentima treba da budu dostupne sve teorije o razvoju sveta i čoveka – kako naučne, tako i kreacionističke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.